Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Розділ 5 • Проблема розвитку у філософії

Друга ознака цивілізації — спосіб засвоєння культури — досліджений у нашій літературі недостатньо. Разом із тим, знання цієї ознаки важливе, оскільки суспільно-історична практика розвитку людства свідчить, що яким є спосіб засвоєння культури, такою є і цивілізація. Наприклад, ми розрізняємо Західну і Східну цивілізації. Джерела «Заходу» вбачають в античності і у ви­ході на світову арену Риму, багато рис менталітету якого були засвоєні Євро­пою. Для Заходу характерні раціоналізм, християнська традиція, просвітництво, представницька демократія, пріоритет індивідуального начала перед колек­тивістським, розвинена науково-технічна база. Для Сходу ж характерні містерія, інтуїтивізм, буддистська та Ісламська релігійні традиції, пріоритет колективного перед індивідуальним, традиціоналізм, особливий тип державності, для якого властивим є відсутність рівності свободи за загальним законом. І сьогодні продов­жується давня суперечка між західниками і слов'янофілами: яким шляхом краще йти нашій країні — західним чи східним? І там, і там цінності однакові, а способи засвоєння різні. Не зрозуміти ці відмінності культури та цивілі­зації — означає відмовитися від безболісного реформування України, яка є поєднанням двох цивілізацій — європейської та східної.

_________________________________________________________________

На розвиток і особливості цивілізації впливав зміст релігійної та філо­софської форм суспільної свідомості, а також використання їх як найваж­ливіших засобів оволодіння всіма іншими цінностями суспільства. У Китаї — буддизм і конфуціанство, в Індії — буддизм, брахманізм, філософія йоги здійснювали вплив на регламентацію всієї людської життєдіяльності. За­хідна цивілізація розвивалася під меншим впливом монолітних культових структур і єдиноначальності. Вона більш активно змінювалася під впливом науки, мистецтва, політики. Для Східної цивілізації характерним було засво­єння матеріальних і духовних цінностей, а також їх виробництво в умовах авторитаризму, загального послуху, особливого особистісного сприй­няття держави, старшого в общині та сім'ї.

________________________________________________________________

Значення проблеми цивілізації допоможе зрозуміти зближення культур Заходу і Сходу, Азії, Африки і Європи тощо. Адже це зближення — реальний процес, який набув великого практичного значення для всього світу і для кожної людини. Мільйони людей мігрують, опиняючись у нових системах цінностей, якими їм належить оволодіти. І питання про спосіб оволодіння матеріальними та духовними цінностями іншого народу — досить не просте. Що таке спосіб освоєння культури чи будь-якого суспільного явища? Без від­повіді на це запитання буде важко зрозуміти, що таке цивілізація як спосіб освоєння культури. Таким чином, спосіб засвоєння якоїсь речі, явища — це використання сукупності засобів і методів для створення матеріальних і ду­ховних цінностей, їх розподілу та засвоєння. Коли ми говоримо про цивілізацію як про спосіб засвоєння культури, то маємо на увазі такі засоби та методи людської життєдіяльності, які є визначальними в розвитку самої культури.

365

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]