Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Розділ 8 • Філософія освіти

Прагнення до достовірного знання — це не просто одержання інформації, повідомлення, а бажання досягти пізнавального результату, перевіреного на істинність. У цьому випадку мудрість є здатністю вищого вияву мисленої діяльності людини, її розуму, а не розсудку. І цей розум — не лише данність природи, але й розум, наповнений мудрістю життєвого досвіду. Ось чому «ро­зумна людина знаходить вихід із важкого становища, а мудрий у це становище не потрапить». Іншими словами цю думку О. Бісмарк висловив так: «Я прагну вчитися на помилках інших, ніж власних». Однак, навіть виключна розвине­ність розуму ще не гарантує мудрості. Такий розум може бути не лише мудрим, але й підступним.

Тому і постає питання про якість мудрого знання. Насамперед воно цін-нісно значиме. Мудрість — здатність осягнення ціннісного смислу життєвих явищ. Причому, чим ширший і глибший цей ціннісний смисл, тим більша мудрість. У цьому плані мудрість є інтуїцією розуму, подібно тому, як совість — це моральна інтуїція, а естетичний смак — естетична. Практична мудрість закарбовується як мудре знання в різних текстах — філософських, релігійних, художніх, смисли яких повинні опредметнюватися в практиці освітянської діяльності. Найважливішими засобами в послабленні соціальної напруженості в суспільстві є філософія, мистецтво, культура, освіта, наука. Але для цього вони повинні, змінивши свою самосвідомість, наблизити предметний зміст науково-освітньої діяльності з аксіологічною спрямованістю, вводячи антро-погуманістичні критерії в оцінці результатів своєї діяльності. Це означає по­долання «елітарної самодостатності» розуму і звернення до глибин мудрості людської душі, яка співмірна з моральною відповідальністю.

_________________________________________________

У Новий час, поза філософсько-містичними та богословськими вченнями, уторюється раціоналістичне обгрунтування мудрості (І. Кант, Г. Гегель), яка пов'язується зі знанням. Однак, це не применшило значимості ролі Софії, про що свідчить відношення до неї в Україні. Як спадкоємець традицій візантійського християнства, в якому шанувалася Софія, православ'я в Київ­ській Русі присвятило їй три головні храми, побудованих ще в XI ст.: Софі-ївські собори в Києві, Новгороді та Полоцьку. Софія у вигляді ангела в царському вбранні зображується на іконах XV-XVI ст. Образ Софії збли­жувався з образом Богоматері і виступав як втілення Вселенської церкви. Г.С. Сковорода у віршованому творі «Разговор о Премудрости (Мудрость и человек)» в уста Мудрості вклав такі слова:

«У греков звалась я Софіа в древней век, А мудростью зовет всяк руской человек, Но римлянин мене Мінервою назвал, А хрістіанин добр Христом мне имя дал».

У трактаті «Жена Лотова» український філософ у властивому для нього стилі таким чином проводить різницю між Вченим і Мудрим: «Ученый прем-

475

СИСТЕМАТИЧНИЙ КУРС ФІЛОСОФІЇ

ного жрет. Мудрый мало ест со вкусом. Ученость, прожорство — то же. Мудрость же и вкус есть то же».

Виходячи з української філософсько-богословської традиції, яка спира­лася на неоплатонізм та аеропагітиків у трактуванні Софії-Мудросгі, росій­ський філософ В. Соловйов, учень П. Юркевича, розробив свою концепцію Софії, яка мала великий вплив на подальший розвиток філософсько-релігійної й екзистенційної думки в Росії та Україні. Софія В. Соловйова — «здійснена ідея», «тіло Боже, матерія Божества, проникнута началом божественної єд­ності».

В. Соловйов підкреслює моральне значення мудрості. Він зауважує: «Як справедливо у всіх мовах відрізняється мудрість від розуму! Справжня мудрість полягає в тому, щоб, визнаючи права розуму в теорії, якомога менше довіряти йому на практиці. А з цієї суперечності випливає, що без­умовне значення належить не розумовій, а моральній області». Приклад із біблійним «змієм» також покликаний був відрізняти мудрість від розуму. Отже, тут протиставляється моральна мудрість розуму аморальності, хитро­мудрості, чим підкреслюється морально-ціннісний смисл мудрості. «Розум, як і пізнання, — зазначає С.Б. Кримський, — мабуть, має морально-ціннісні пороги, перехід на які знаменує перетворення пізнавального процесу, його критичний пункт. На цьому переломі суб'єкт перетворюється на внутрішній об'єкт, виникають... дії вищих сил, яким підкоряється сам творець».

____________________________________________________

Мудрість — це здатність оцінювати явища відповідно до їх дійсної загаль­нолюдської цінності і знаходити доцільну ціннісну орієнтацію. Мудрість сократівського діалогу полягає не лише в тому, щоб проблематизувати ситуацію в стилі «вічного запитування» та критичного мислення, але й в тому, щоб виявити альтернативи, окреслити можливі тенденції дослідження проблемної ситуації і «озадачити» як окрему людину, так і суспільних суб'єктів у пошу­ках вирішення та вибору шляхів виходу з кризових ситуацій, які постійно виникають у нескінченних суперечностях життя.

Знання і мудрість — сторони суперечності. Разом із тим сама мудрість містить у собі діалектичну суперечність — суперечність між пізнавальними та ціннісними началами. На відміну від абстрактного мислення, яке поділяє реальність на актуальне та потенційне, емпіричне й теоретичне, субстанційне й акцидентальне, мудрість (як голос душі) дозволяє розглядати пізнання як духовне бачення, духовне проникнення в сутність речей і явищ. Адже муд­рість — це результат пізнання життя, але пізнання в його ціннісному аспекті, життєво-досвідне осягнення цінностей. Мудре знання — це не просто воло­діння інформацією, але знання, досить часто інтуїтивне, що надає цінності інфор­мації. Мудрість — ціннісне поєднання пізнання й оцінювання, інформації та цінності. Філософія як любов до мудрості передбачає, як і сама мудрість, увагу і до пізнавальної, і до ціннісно-орієнтаційної діяльності людини. Про що свідчить вся історія культури. І хоча мудрість завжди має національний кон­текст, ментальні ознаки, проте як така вона має загальнолюдський характер.

476

Розділ 8 • Філософія освіти

Освіта загалом є полем комплексних досліджень, міждисциплінарного підходу та системного аналізу, оскільки вона є «системним» об'єктом, і систем­ним є її основні проблемні ситуації. Тут і відкривається широкий простір для «філософії освіти». Для її рефлексії немає як особливих «об'єктів» усередині цієї системи (освіти), так і заборонених тем — будь-яка галузь відношень суб'єкта навчання з його процесом (об'єктом) може стати проблемою філо­софського осмислення. Однак, під певним кутом зору і зі специфічними світо­глядними та методологічними цілями, а саме зв'язку «частин» із загальною картиною світу, необхідною людині для орієнтації в ньому і побудови адекват­них систем практичної дії. Мудрість у даному контексті має складати основу педагогічної культури у взаємозв'язку із загальнолюдською культурою. Чим більше буде мудрості, тим тісніше людське знання буде пов'язане з людською мудрістю, що в підсумку буде становити умову подальшого розвитку суспіль­ства шляхом цивілізації та культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]