Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копейчиков - Правознавство, 2006.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
5.15 Mб
Скачать

§ 4. Державна податкова служба

Державна податкова служба (далі — ДПС) України являє собою єдину централізовану систему, побудовану за принципом багаторівневої організації: від загальнодержавного, обласного до міського та районного рівнів.

Органи ДПС координують свою діяльність відповідно до діяльності фінансових органів державного казначейства, про­куратури, служби безпеки, внутрішніх справ, статистики та кон­тролюючих органів.

23*

708

Глава 20

Засади правоохоронної діяльності

709

ДПС очолює Голова державної податкової адміністрації Ук­раїни, якого призначає на посаду та звільняє з посади Прези­дент України за поданням Прем'єр-міністра України.

Його заступники призначаються та звільняються KM Украї­ни за поданням Голови ДПА.

Важливе місце в її діяльності посідає формування бюджету — грошового доходу, необхідного для забезпечення діяльності дер­жави як цілісного інституту.

Органи державної податкової служби України у своїй діяль­ності керуються Конституцією та Податковим кодексом.

Правовий статус ДПС України визначено Законом України «Про державну податкову службу в Україні» від 4 грудня 1990 р.

Не всі платники податків сумлінно виконують один з найго­ловніших обов'язків щодо сплати податків. Тому завданнями органів ДПС з цього приводу є:

а) здійснення контролю та правильного обчислення повно­ ти і своєчасності сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також непо- даткевих надходжень;

б) прийняття у випадках, передбачених законом, норматив­ но-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподат­ кування;

в) формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб— платників податків та інших обов'язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків—юридичних осіб;

г) роз'яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків;

ґ) запобігання злочинам та іншим правопорушенням, відне­сеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, розслідування, а також провадження у справах про адміністра­тивні правопорушення тощо.

На ці підрозділи покладено завдання з боротьби з податко­вими правопорушеннями та контроль за додержанням подат­кового законодавства, оперативно-розшукова, кримінально-про­цесуальна та організаційна функції.

Основними напрямами правоохоронної діяльності податко­вої міліції, згідно із зазначеним вище законом, є:

— запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфері оподаткування, насамперед:

  • у кредитно-фінансовій і банківській системах;

  • агропромисловому та паливно-енергетичному комплексах;

  • зовнішньоекономічної діяльності;

  • виробництві та реалізації підакцизних товарів (тютюно­ вих та алкогольних);

  • гральному та шоу-бізнесі;

  • виявлення контрабанди, фіктивних фірм, використання по­ двійних рахунків; приховування коштів та інших цінностей, здо­ бутих злочинним шляхом, а також їх розкриття та розслідування;

  • провадження у справах про адміністративні правопорушення;

  • розшук платників, які ухиляються від сплати податків, інших платежів;

  • запобігання корупції в органах державної податкової служ­ би та виявлення її фактів;

  • забезпечення безпеки діяльності працівників органів дер­ жавної податкової служби, захист їх від протиправних посягань, пов'язаних з виконанням службових обов'язків.