Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копейчиков - Правознавство, 2006.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Глава 19

Засади правосуддя та судочинства

695

вателя у випадках застосування покарання, не пов'язаного з позбавленням волі, або звільнення від покарання з випробуван­ням відповідно до ст. 104 КК України. Якщо до суду справа наді­йшла щодо неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності, або слідчим (за згодою прокурора) прийнято рішення щодо направлення справи до суду для вирішення пи­тання про звільнення неповнолітнього від кримінальної відпо­відальності, суд розглядає справу у відкритому засіданні за уча­стю прокурора та захисника. У разі наявності достатніх підстав щодо направлення неповнолітнього до спеціального навчально-виховного закладу суд має право тимчасово, строком до ЗО діб, помістити його до приймальника-розподільника для непов­нолітніх, після чого він і доставляється до спеціального навчаль­но-виховного закладу.

§ 6. Конституційне судочинство

Конституційний Суд України є єдиним органом конститу­ційної юрисдикції в Україні, який вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції Ук­раїни і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

Статус Конституційного Суду України визначається стаття­ми 147—153 Конституції України та Законом України «Про Конституційний Суд України» від 16 жовтня 1996 р!.

Завдання Конституційного Суду України полягають у гаран­туванні верховенства Конституції України як основного зако­ну держави на всій території України.

Діяльність Конституційного Суду України базується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повного і всебічного розгляду справ та обгрунтованості винесених ним рішень.

Виключно до компетенції Конституційного Суду України відносять такі питання:

а) конституційність законів та інших правових актів Верхов­ної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету

1 Див.: Хрестоматія з правознавства. — С. 329—343.

Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

б) відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів або тих міжнародних договорів, що вносяться до Вер­ ховної Ради України для надання згоди на їхню обов'язковість,

в) додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в по­ рядку імпічменту в межах, визначених статтями 111 та 151 Кон­ ституції України;

г) офіційне тлумачення Конституції та законів України.

Рішення та висновки Конституційного Суду України стосов­но зазначених питань є обов'язковими до виконання на території України, остаточними та такими, що не можуть бути оскаржені.

Суб'єктами звернення до Конституційного Суду України є:

  • Президент України;

  • не менш як 45 народних депутатів України;

  • Верховний Суд України;

  • Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

  • Верховна Рада Автономної Республіки Крим.

Закони та інші правові акти за рішенням Конституційного Суду України визнаються неконституційними повністю чи в окремій частині, якщо вони не відповідають Конституції Ук­раїни або якщо було порушено встановлену Конституцією Ук­раїни процедуру їх розгляду, ухвалення чи набрання ними чин­ності.

Від дня ухвалення Конституційним Судом України рішен­ня про неконституційність законів, інших правових актів або їхніх положень вони втрачають чинність.

Конституційний Суд України не має повноважень розгля­дати питання щодо законності актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцево­го самоврядування, а також інші питання, віднесені до компе­тенції судів загальної юрисдикції.

Конституційний Суд України складається з 18 суддів, яких призначають по шість Президент України, Верховна Рада Ук­раїни та з'їзд суддів України.

Суддею Конституційного Суду України може бути громадя­нин України, який на день призначення досяг 40-річного віку,

696