Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копейчиков - Правознавство, 2006.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Глава 17

13. Які Ви знаєте риси податків?

*14. Які спільні ознаки мають податок і збір (обов'язковий платіж) і в чому полягає відмінність між ними?

  1. Які основні функції податку Вам відомі?

  2. Що таке податкові пільги?

  3. На які види класифікують податки?

*18. Класифікуйте перераховані податки залежно від їх виду: податок на додану вартість; податок на прибуток підприємств; податок на доходи фізичних осіб; акцизний збір; державне мито; податок із реклами; готельний збір; ринковий збір; курортний збір; збір за виграш на бігах на іподромі; збір за право проведення кіно- і те-лезйомок; комунальний податок; податок на нерухомість (нерухо­ме майно); податок на промисел; збір за забруднення навколишньо­го природного середовища; збір за спеціальне використання природ­них ресурсів; збір на обов'язкове соціальне страхування.

*19. Порівняйте прямі податки та непрямі податки?

**20. У чому полягає відмінність податків від державних позичок?

*21. Назвіть об'єкти оподаткування у податку на додану вартість, прибуток і на нерухомість.

22. Які обов'язки, крім сплати податків, покладаються на плат­ників податків?

*23. Які особливості відповідальності за порушення законодав­ства про податки?

24. Які стягнення можуть накладатися на податківців-право-порушників?

*25. Чим, на Вашу думку, є банк: установою чи підприємством?

  1. Яку фінансову діяльність здійснює Національний банк України?

  2. Що складає зміст банківської таємниці?

Глава 18

Основи кримінального права України

Поняття, принципи, система та функції кримінального права; основні інститути кримінального права; характеристика чинного Кримінального кодексу України; поняття злочину та складу злочину; стадії вчинення злочину; співучасть у злочині і добровільна відмова від вчинення злочину; поняття та ознаки кримінального покарання; види кримінальних покарань; особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх; вік кримінальної відповідальності та злочини, за які встановлена кримінальна відповідальність неповнолітніх

§ 1. Основні поняття і система кримінального права України. Функції та принципи кримінального права

Кримінальне право — одна з галузей права. Ним іменують усі закони, в яких містяться положення цієї галузі права. Під кримінальним правом розуміють також і науку, тобто теорію кримінального права, систему його вчень, зокрема, вчення про злочин, вчення про склад злочину, вчення про покарання, вчен­ня про кримінальну відповідальність за конкретні злочини тощо.

Норми кримінального права — це правові приписи, у яких йдеться про засади й принципи кримінальної відповідальності, а також формулюються ознаки злочинів. Ці норми є загально­обов'язковими. Здебільшого вони виступають як норми-забо-рони, як пересторога від злочинних вчинків (злочинні дії або бездіяльність). За їх вчинення настає кримінальне покарання.

Кримінальне право — це так зване позитивне, або чинне, пра­во. В ньому точно фіксуються (встановлюються) ознаки зло­чинів і покарань за них. Чітка визначеність кримінального пра­ва є гарантією однакового й ефективного застосування його

г

646