Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копейчиков - Правознавство, 2006.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Глава 19

Засади правосуддя та судочинства

693

  • порядок притягнення як обвинуваченого, строки, приму­ сові заходи, зміна й доповнення обвинувачення, порядок отри­ мання показань обвинуваченого;

  • запобіжні заходи (підписка про невиїзд, особиста порука, взяття під варту тощо);

  • підстави, час, умови, оформлення результатів обшуку та виїмки;

  • підстави й порядок закінчення попереднього слідства;

  • здійснення нагляду прокурором за виконанням законів органами дізнання і попереднього слідства;

  • оскарження дій слідчого і прокурора;

  • процедура провадження справ у суді першої інстанції (віддання обвинуваченого до суду і підготовчі дії до судового засідання, підготовча частина судового засідання, судове слідство, судові дебати й останнє слово підсудного, постанов­ ления вироку);

  • процедуру провадження справ в апеляційній і касаційній інстанціях;

  • порядок виконання вироку, ухвали й постанови суду;

  • процедура провадження за спрощеною (протокольною) формою досудового готування матеріалів;

  • особливості провадження у справах про злочини непов­ нолітніх.

Провадження в кримінальних справах про злочини непов­нолітніх має принципове значення для їх захисту, а також само­го процесу встановлення істини у справі. По-перше, на стадії досудового слідства обов'язково з'ясовується питання щодо віку неповнолітнього, його стану здоров'я та загального розвитку, умови життя та виховання, наявність дорослих підмовників та інших осіб, які втягнули його в злочинну діяльність. У необхід­них випадках має проводитися психіатрична чи психолого-пе-дагогічна експертиза неповнолітнього для з'ясування того, чи міг він повністю усвідомлювати значення своїх дій і якою мірою міг керувати ними. Затримання та взяття під варту як запобіж­ний захід можуть застосовуватися до неповнолітнього лише у випадках, якщо це зумовлюється тяжкістю злочину з обов'яз­ковим повідомленням батькам чи особам, які їх замінюють. Та найчастіше під час провадження неповнолітні передаються під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників.

Для пред'явлення обвинувачення та пред'явлення матері­алів справи неповнолітнього викликають до слідчого, проку­рора чи до суду, як правило, через батьків або інших законних представників. Пред'явлення обвинувачення та допит непов­нолітнього провадяться у присутності захисника. Якщо ж осо­ба не досягла 16-річного віку, або визнана розумово відсталою, пред'явлення обвинувачення провадиться у присутності педа­гога, лікаря, батьків чи інших законних представників. Слідчий пояснює присутнім особам їхні права: задавати обвинувачено­му запитання і висловлювати зауваження, обов'язково зазна­чаючи все в протоколі допиту. Слідчій має право відвести по­ставлене запитання, але відведене запитання слід занести до протоколу.

При вчиненні злочину разом із дорослими з'ясовується мож­ливість виділення справи про неповнолітнього в окреме прова­дження, тобто проведення розслідування в повному обсязі сто­совно неповнолітнього за окремим епізодом (або епізодами) його злочинної діяльності.

У судовому засіданні батьки або інші законні представники неповнолітнього беруть участь у розгляді справи (заявляють клопотання, відводи, подають докази, беруть участь у дослі­дженні доказів, перебувають в залі судового засідання) протя­гом усього судового розгляду. Проте неявка законного представ­ника підсудного не зупиняє розгляду справи, якщо суд не ви­знає його участь необхідною. У судовому розгляді справи обов'язковою є участь представників комісій та інспекцій у спра­вах неповнолітніх. При чому представники міліції у справах не­повнолітніх та представники служби у справах неповнолітніх за необхідності можуть бути допитані як свідки.

Суд має право видалити неповнолітнього із залу судового за сідання на час дослідження обставин, що можуть негативно вплинути на нього. Якщо ці обставини пов'язані з його обвину ваченням, то головуючий повідомляє про них підсудного після його повернення до залу судового засідання.

У мотивувальній частині вироку в справі неповнолітнього крім загальних даних мають бути зазначені підстави, за яких суд вважає необхідним призначення громадського вихователя, а у резолютивній частині — щодо призначення громадського вихо-

694