Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ ТППТ МЕТОДИЧКА ДЕННЕ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

В пробах ковбасних виробів провести органолептичну оцінку свіжості, а також провести мікроскопічну та фізико-хімічну.

Оформлення роботи

Привести оцінку ковбасних виробів, описати методи досліджень.

Результати аналізу оформити в вигляді таблиці 22.

Таблиця 22

Показники свіжості м’яса

Оцінка ковбасних виробів

Критерій свіжості

свіжа

сумнівної свіжості

несвіжа

Органолептична

Мікроскопічна

Фізико-хімічна

Аналіз якості ковбасних виробів

Згідно з діючими стандартами готова продукція повинна відповідати таким вимогам.

Зовнішний вигляд. Поверхня батонів ковбасних виробів повинна бути чистою, сухою, без пошкоджень оболонки, напливів фаршу над оболонкою, зліпив, бульйонних та жирових набряків під оболонкою. На оболонці сирокопчених ковбас допускається білий сухий наліт солі, наявність ущільненого зовнішнього шару не більше 3 мм.

Консистенція варених і напівкопчених ковбас — пружна, щільна, копчених ковбас — щільна, і натуральних м'ясних виро­бів - пружна або щільна.

Вигляд на розрізі. Фарш рожевого або світло-рожевого кольору, рівномірно перемішаний, без густин і сірих плям, м'ясні вироби мають рівномірно забарвлену м'язову тканину рожевувато - червоного кольору, без сірих плям, колір жиру білий або з рожевуватим відтінком без пожовтіння.

Запах і смак. Ковбасні вироби повинні мати приємний запах з вираженим ароматом прянощів. Смак у міру солоний у варених ковбас, у напівкопчених та копчених ковбас -солонуватий, гострий з вираженим ароматом копчення. Смак солоно-копчених і варених виробів у міру солоний, солонуватий для сирокопчених; запах варених виробів приємний, копчених - з вираженим ароматом копчення. Ковбаси та солоно-копчені вироби повинні бути без сторонніх присмаків і запахів.

Згідно з діючими стандартами ковбаси, повинні містити визначену кількість вологи, солі, крохмалю, нітриту.

Не допускають до реалізації ковбасні вироби: з пухким фаршем; забрудненою оболонкою; з жовтим або сильно оплавленим шпиком; напливами фаршу над оболонками, які порушують цілісність батону, або із злипами на ковбасах вищого сорту - довжиною понад 5 см; на ковбасах першого сорту - довжиною понад 10 см; на ковбасах другого сорту - довжиною понад 30 см; для ковбас довжиною до 30 см розмір злипів зменшується відповідно; для сосисок і сардельок із злипом по всій довжині батонів /понад 10 % від усієї партії/; при наявності сірих плям і великих пустин, сосиски і сардельки з батонами сірого кольору або сірими плямами на розрізі; при наявності бульйонно-жирових набряків: для ковбас вищого сорту - понад 5 см; для ковбас другого і третього сортів - понад 10 см; для сосисок і сардельок - з набряками жиру і бульйону; з деформованими і лопнутими батонами.

До лабораторних методів визначення свіжості ковбасних виробів вдаються при сумнівних органолептичних показниках.