Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ ТППТ МЕТОДИЧКА ДЕННЕ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Кількість бактерій у вершках і їх клас за редуктазною пробою

Тривалість

зміни

кольору

Забарвлення вершків

Орієнтовна кількість

бактерій в 1 см

вершків, млн.

Клас

вершків

Якість вершків

Через 1 год.

Сіро-сине, фіолетове

До 2

I

Добра

Через 1 год.

Рожеве

2-5

II

Задовільна

Через 1 год.

Біле

5-12

III

Погана

Через 5 хв.

Біле

Понад 12

IV

Дуже погана

Контроль пастеризації пастеризованого молока, проводять за реакцією пероксидази. Пероксидазна проба застосовується для виявлення пастеризації молока вище 80 °С, при якій фермент пероксидаза інактивується. Метод оснований на розкладанні перекису водню ферментом пероксидазою. Утворений при розкладанні перекису водню активний кисень окислює йодистий калій, звільняючи йод, який утворює з крохмалем сполуку синього кольору. Пероксидаза (сире молоко)+Н202+2КІ+крохмаль =2КОН+12+крохмаль (синє забарвлення). Техніка визначення: 1. В пробірку відміряють молоко або вершки відповідно до таблиці 13.

Таблиця 13

Приготування проби на пероксидазу

Продукт

Кількість

Продукт, г

Дистильованої води, мл

Молоко пастеризоване

5

-

Вершки

2-3

2-3

Сметана

2-3

2-3

Кисломолочні продукти

5

-

Кисломолочний сир, сирки

2-3

2-3

  1. Потім в пробірку з продуктом додають 5 крапель йодисто калієвого крохмалю і 5 крапель 0,5 % перекису водню, пере­мішують після додання кожного реактиву.

  2. Оглянути вміст пробірки. Поява темно-синього забарвлення вказує на наявність у молоці ферменту пероксидази, отже молоко або сире, або температура пастеризації нижче 80 °С, або змішане з не пастеризованим молоком.

Якщо колір пробірки не змінився протягом 1 хв., це свідчить про відсутність ферменту пероксидази. Отже, продукт піддався пастеризації при температурі вище 80 °С. Поява забарвлення більше ніж через 2 хв., після додання реактивів до уваги не береться, оскільки воно може бути визвано розкладанням перекису водню без дії ферментів.

Приготування розчину йодостокалієвого крохмалю

Взяти 3 г крохмалю змішати з 5-10 мл дистильованої води до одер­жання однорідної маси. Окремо в колбі довести до кипіння 100 мл дистильованої води і при помішуванні прилити її до суміші, не допускаючи утворення грудочок. Одержаний розчин довести до кипіння. Після охолодження додати 3 г КJ. Розчин йодистокалієвого крохмалю нестійкий, тому його можна зберігати в темному прохолодному місці не більше двох днів.

Контрольні питання:

  1. Види молока питного коров’ячого згідно діючого стандарту.

2. Вимоги до сировини для молока коров'ячого питного.

3. Дайте характеристику технологічного процесу виробництва молока питного.