Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ ТППТ МЕТОДИЧКА ДЕННЕ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

Для досліджень використовують кисломолочні продукти, вироблені на вітчизняних молочних заводах: кефір, сметана, сир кисломолочний, сирки.

Проводять технохімічний контроль готового продукту за таких показниками: масова частка жиру, кислотність, проба на пастеризацію, а в сирі і сирках визначають ще і вміст вологи. Роблять оцінку про відповідність фізико-хімічних показників вимогам стандартів.

Оформлення роботи

Привести схему технохімічного контролю виробництва кефіру, сметани, сиру кисломолочного жирного та нежирного, сирків.

Результати аналізу готового продукту оформити у вигляді табл. 14. Зробити висновок про якість продукту.

Таблиця 14

Показники якості кисломолочних продуктів

Назва

продукту

Номер

стандарту

Оцінка

Фізико-хімічні показники

Проба на пастеризацію

жир,

%

волога, %

кислотність, °Т

Аналіз якості кисломолочних продуктів

Для виробництва дієтичних кисломолочних продуктів відбирають молоко кращої якості за органолептичними показниками - не нижче 1 класу за редуктазною пробою і 1 група чистоти, кислотністю не вище 19 °Т і густиною не менше 1,028 г/см3 .

У вихідному молоці визначають вміст жиру, кислотність, густину і редуктазну пробу. По ходу технологічного процесу технологічні показники, включаючи контроль готової продукції перед її випуском, перевіряють у кожній партії продукту.

Відбір проб для аналізу

З кожних 100 ящиків розфасованої продукції беруть 1-2 пакети (пляшки). При фасуванні в бідони (вершки, сметана) продукти ретельно перемішують колотівкою, роблячи близько 20 рухів вверх-вниз. Відбір проб з бідонів краще проводити черпачками. При користуванні труб­кою на неї надівають гумове кільце, яке пересувають вниз, щоб звіль­нити зовнішню поверхню трубки від сметани. Для проби зливають лише сметану (вершки), яка знаходиться в трубці. Середня проба повинна складати 50-100 мл. Проби слід досліджувати відразу і не пізніше ніж через 4 год. після відбору.

Перед дослідженням проби вершків і сметани для зменшення в'язкості, а проби кефіру для видалення вуглекислого газу нагрівають до 30-35°С, занурюючи посуду з продуктом у теплу воду, потім охолоджують до 20 °С. Безпосередньо перед аналізом проби ще раз перемішують. Кислотність кефіру визначають у не нагрітому продукті.

Пробу сиру кисломолочного в кількості 100 г беруть щупом з різних місць (в центрі і на відстані 3-5 см від бокових стінок), занурюючи його до дна. З декількох ємностей пробу відбирають пропорційно кількості сиру.

Визначення масової частки жиру (гост 5667-90)

1. Визначення жиру в кисломолочних напоях

У відібраних з ванни чи танка пробах молока після внесення закваски або при розливанні вміст жиру визначають так само, як і в свіжому молоці. Для визначення вмісту жиру в готовому продукті в чистий молочний жиромір відважують 11 г продукту, доливають 10 мл сірчаної кислоти (густиною 1,81-1,82 г/см3) і 1 мл ізоамілового спирту. Далі визначення проводять, трьохкратне центрифугування і нагрівання перед кожним центрифугуванням у водяній бані при температурі 65±2 °С протягом 5 хв.