Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ ТППТ МЕТОДИЧКА ДЕННЕ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

4.4. Тема № 4 Визначення показників якості кисломолочних продуктів

Мета роботи: Вивчити методи досліджень кисломолочних продук­тів у відповідності з чинними стандартами.

Прилади і реактиви: Нормативні документи (стандарти), таблиці, схеми, методичні вказівки.

Теоретичні відомості

Першим кисломолочним продуктом, який відомий з глибокої давнини, мабуть, було кисле молоко, одержане в результаті самовільного скисання молока.

Вперше кисломолочні продукти вивчив І. І. Мечников (1845-1916). Вчений встановив, що в кишечнику людини в результаті життєдіяльності бактерій (болгарська паличка) створюється середовище, яке попереджує розвиток гнильних мікроорганізмів, під дією яких в кишеч­нику залишки білків їжі розпадаються з утворенням органічних отрут (індол, скатол та ін.), які шкідливо впливають на організм.

В 1903 р. була відкрита ацидофільна паличка, яка добре приживається в кишечникові, її стали застосовувати при виготовлені ацидо­фільних продуктів.

Всі кисломолочні продукти мають високу засвоюваність. Встанов­лено, що молочнокислі бактерії виділяють антибіотики (нікозин, нізин), які подавляють збудників туберкульозу, маститу, дифтерії.

Деякі бактерії здатні синтезувати вітаміни. Тому молочні продукти володіють дієтичними властивостями і можуть бути використані в харчуванні як дітей, так і дорослих, як здорових, так і з порушеннями травлення.

Асортимент кисломолочних продуктів дуже різноманітний. Більшість кисломолочних продуктів має рідку консистенцію і зберігає всі компоненти, що входять в молоко, в т. ч. і воду (плазму). За мікро­біологічною характеристикою їх ділять на продукти молочнокислого бродіння (ацидофільне молоко, ряжанка, йогурт та ін.) і змішаного - молочнокислого і спиртового (кефір, кумис, ацидофілін та ін.).

В продуктах молочнокислого бродіння бактерії розщеплюють молочний цукор з переважним утворенням молочної кислоти. При змішаному бродінні поряд з молочною кислотою з лактози утворюється спирт, вуглекислий газ, леткі кислоти. За будь-якого виду бродіння казеїн коагулює.

При виготовленні йогурту застосовують смакові і ароматичні речовини (ванілін, кориця, ягоди, фрукти та ін.).

Донедавна, кефір був єдиним продуктом, в якому при виробництві використовувалась природна закваска - кефірні грибки. Сучасне виробництво кефіру базується на використанні заквасок, складених із чистих культур.

Властивості кисломолочних продуктів залежать від виду культур. які застосовують у вигляді закваски.

Виробництво кисломолочних продуктів відбувається двома способами - термостатним і резервуарним. В сучасних умовах переваги набув резервуарний, як більш економічний

Сир - білковий кисломолочний продукт, основна частина якого казеїн - містить всі незамінні амінокислоти. В сирі багато кальцію, фосфору, магнію та інших мінеральних речовин, а також - вітамінів.

Сир виробляється з пастеризованого молока з застосуванням закваски мезофільних молочнокислих культур. Він повинен мати чистий, ніжний кисломолочний смак і запах, ніжну консистенцію.

Вміст жиру в жирному сирі від 2 до 18 %.

Вологість жирного <65 %, нежирного -80 %.

Кислотність сиру жирного не вище 210 °Т, нежирного – 220- 270 °Т.

Сметана - кисломолочний продукт з вмістом жиру 10, 15, 20, 25. 30, 40 %.

Технологічний процес виробництва сметани складається з таких технологічних операцій: сепарування молока і одержання вершків – нормалізація вершків за жиром – пастеризація – гомогенізація – охолодження вершків до температури сквашування – внесення закваски – сквашування вершків – фасування – пакування – охолодження і визрівання сметани – зберігання готового продукту.

У виробництві низько жирної сметани, в тому числі термізованої використовують різні харчові стабілізатори: сухе знежирене молоко молочно-білкові концентрати, ізоляти соєвого білка, желатин, пектин, агар. Такі добавки покраща­ють консистенцію продукту, подовжують термін зберігання сметани.

Консистенція сметани однорідна, в міру густа, злегка в’язка, незначна крупчастість. Смак і запах - чисті, кисломолочні. Колір - білий або з кремовим відтінком. Кислотність коливається в межах від 60 - 100 °Т, а рН становить близько 4,1-4,5. Температура сметани випуску з підприємства повинна бути не вище за 6 °С. Термін зберігання сметани становить не більше 72 год. Для сметани зі стабілізаторами, т. ч. термінованої – до 7-14 діб.