Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практич упр кач.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

2.1.Зміст дисципліни за модулями та темами

Дисципліна складається з двох модулів.

Перший модуль відображає загальні підходи до вивчення дисципліни, основні положення теорії якості, еволюція підходів до управління якістю, системний підхід до управління якістю. філософія загального управління якістю (TQM), методи і інструменти управління якістю, контроль якості та питання економіки якості.

Другий модуль дисципліни спрямований на вивчення тенденцій та напрямків застосування і реалізації принципів TQM на підприємстві, забезпеченні якості продукції та вирішенні організаційних питань управління якістю.

3. Плани лекцій Модуль 1. Базові положення сучасної концепції процесно – орієнтованого менеджменту якості

Тема 1. Сутність процесно - орієнтованого менеджменту якості та його сучасна концепція

Об’єктивна необхідність та зумовленість вивчення курсу “Управління якістю”. Предмет, мета і задачі курсу. Логіко-структурна побудова курсу, його місце і значення в системі підготовки спеціалістів з менеджменту. Зв’язок курсу з іншими дисциплінами. Системний і процесний підходи як методологічна база вивчення курсу.

Значення управління якістю в системі загального менеджменту: макро- й мікро аспекти. Якість як фактор конкурентоспроможності організації в ринковій системі господарювання.

Етапи формування якості. «петля якості».

Сучасне розуміння менеджменту якості. Взаємозв’язок загального менеджменту та менеджменту якості.

Зміст та визначення основних понять та категорій курсу згідно з міжнародними стандартами: “якість”, “якість продукції”, “управління якістю”, “забезпечення якості”, “поліпшення якості”, “система якості”, “загальне управління якістю”.Принципи менеджменту якості; 14 принців менеджменту якості Е.Демінгу.

Тема 2. Еволюція підходів до управління якістю

Багатозначність трактувань поняття якості. Якість як економічна категорія. Еволюція використання терміну “якість” і “якість продукції” в міжнародних стандартах. Становлення і розвиток менеджменту якості. Взаємозв’язок загального менеджменту і менеджменту якості. Основні етапи розвитку систем управління якістю. Організаційні схеми управління якістю і функцій менеджера по якості.

Вітчизняний досвід управління якістю: Саратовська система БВП (1955р.), Львівська система СБП (1961р.), Горьківська система КАНАРСПИ (1958р.), Ярославська система НОРМ (1964р.), комплексна система КСУЯП, Дніпропетровська КСУЯП і ПЕВ.

Закордонний досвід управління якістю. Особливості управління якістю в США, Японії, Європі.

Тема 3. Функції управління якістю

Характеристика основних функцій управління якістю. Зміст функцій управління якістю за циклом Демінга. Склад функцій стратегічного та оперативного управління якістю. Схема функціональної структури системи менеджменту якості. Функції управління якістю, що реалізуються в межах вертикальної та горизонтальної «петлі якості» в процесі управління підприємством.

Місце та роль політики якості. Фактори, що впливають на формування політики у сфері якості. Склад документів, що відображають зміст політики та стратегії якості підприємства.

Планування якості. Рівні планування якості. Організація робіт із якості. Навчання й мотивація персоналу в системі менеджменту якості. Поняття та види контролю якості. Призначення та сфери застосування статистичних методів контролю якості. Іспити готової продукції. Статистичний приймальний контроль, його мета та завдання. Плани вибірки: одно-, дво_, багатоступеневі.