Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСГ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Розділ 1.4. “Особливості формування, обліку і використання окремих видів власного капіталу”

Структура

1.4.1. Формування, облік і використання пайового капіталу.

1.4.2. Формування, облік і використання додаткового капіталу.

1.4.3. Формування, облік і використання резервного капіталу.

1.4.4. Формування, облік і використання нерозподіленого прибутку.

1.4.5. Формування, облік і використання неоплаченого і вилученого капіталу.

1.4.6. Звіт про власний капітал.

Ключові слова:

Пайовий капітал, додатковий капітал, формування додаткового капіталу, резервний капітал, використання резервного капіталу, нерозподілений прибуток, розрахунок нерозподіленого прибутку, відмінності бухгалтерського і податкового обліку, неоплачений капітал, вилучений капітал, джерела інформації для складання звіту про власний капітал.

Навчальний матеріал

1.4.1.Формування, обліку і використання пайового капіталу

Прочитайте та законспектуйте основні положення щодо пайового капіталу

Пайовий капітал - різновид власного капіталу. Як і статутний капітал, пайовий капітал є початковим капіталом і основним джерелом формування власного капіталу товариства (підприємства).

Згідно Інструкції № 291 пайовий капітал - це сукупність коштів фізичної і юридичної особи, добровільно розміщених в товаристві для здійснення його господарської діяльності.

Величина і порядок формування пайового капіталу законодавством не встановлені, а визначаються засновницькими документами підприємства спеціальними законодавчими актами.

Пайовий капітал створюється на основі обов'язкових і додаткових пайових внесків пайовиків.

Спільно пайовики формують юридичну особу - виробничий кооператив, кредитний союз, житлово-будівельний кооператив, споживче товариство, колективне сільськогосподарське підприємство.

Розмір, терміни і порядок внесення обов'язкових пайових внесків визначаються статутом або загальними зборами членів товариства.

Кожен член товариства має свою частку в майні підприємства (яка визначається розміром внеску і нарахованими на нього дивідендами) і відповідає за зобов'язанням товариства в межах внесеного їм обов'язкового пайового внеску.

Одержаний за підсумками фінансового року прибуток (після сплати податку на прибуток) розподіляється пропорційно сумам пайових внесків кожного члена товариства в порядку, встановленому загальними зборами пайовиків, залежно від їх частки в пайовому капіталі.

Якщо підприємство за наслідками діяльності одержало збиток, то він покривається за рахунок обов'язкових пайових внесків.

Обов'язкові пайові внески підлягають поверненню при ліквідації підприємства.

На загальних зборах може бути ухвалене рішення про внесення додаткових пайових внесків. Такі внески повертаються пайовикам при виході з товариства або на першу їх вимогу.

За підсумками фінансового року на додаткові пайові внески також може розподілятися прибуток в порядку, встановленому загальними зборами.

Крім того, в деяких товариствах існують свої особливості порядку формування пайового капіталу.

Пайовий капітал споживчого товариства також формується з обов'язкових і додаткових пайових внесків членів товариства. Проте розмір внесків не визначається статутом, а змінюється залежно від оплати або повернення пайових внесків членами споживчих товариств.

Якщо за рішенням загальних зборів членів товариства пайовий капітал прямує на покриття збитків, то члени товариства оновлюють суму обов'язкових пайових внесків в терміни і в порядку, які встановлені зборами членів товариства.

Члени виробничого кооперативу зобов'язані на момент держреєстрації внести не меншого 10 % пайового капіталу, а решту частину - протягом року, починаючи з дня держреєстрації.

Пайовий капітал колективних сільськогосподарських підприємств складається з частини вартості майна в майновій формі (основні засоби, виробничі запаси тощо.). розділеній на паї між членами підприємства і частини вартості майна, не розділеної на паї між його членами.

Пайовий капітал формується грошовими коштами або майном, якщо це не суперечить вимогам статуту. При внесенні пайового внеску майном його повинно бути оцінено відповідно до стандартів бухгалтерського обліку.

Облік пайового капіталу ведеться на рахунку 41 "Пайовий капітал".

По кредиту рахунку 41 відображається формування (збільшення) пайового капіталу в кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів або матеріальних цінностей.

По дебету рахунку 41 - зменшення пайового капіталу в кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів, розрахунків з членами (при вибутті) або з рахунком "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".

Аналітичний облік по рахунку 41 ведеться за видами внесків (обов'язкові і додаткові), а також за учасниками.

Для обліку внесків у пайовий капітал кредитних союзів пропонується використовувати субрахунки:

- 411 "Обов'язкові пайові внески";

- 412 "Додаткові пайові внески".

Внесення обов'язкових пайових внесків відображається в бухгалтерському обліку проводкою: Дт 301, 311 - Кт 411.

Внесення додаткових пайових внесків відображається в бухгалтерському обліку проводкою: Дт 301, 311 - Кт 412.

Розмір пайового капіталу (кредитове сальдо рахунку 41) відображається в пасиві Балансу в рядок 310 "Пайового капіталу" і збільшує величину власного капіталу. Крім того, інформація про формування і використання пайового капіталу відображається в Звіті про власний капітал. У графу 4 Звіти вносяться залишки на початок року (рядок 010), зміни величини пайового капіталу протягом звітного року (рядок 180, 190) і сальдо на кінець року (стор. 300). Пайові внески, внесені пайовиками, відображаються в рядку 180.

Розподілений дохід на обов'язкові пайові внески в цілях оподаткування необхідно розглядати як дивіденди.

Операції з формування і зміні пайового капіталу оформляються бухгалтерською довідкою, складеною у вільній формі.

Для споживчих підприємств Положенням об організації пайового господарства споживчої кооперації України затверджені бланки членських квитків і іншої документації, яка ведеться пайовими господарствами споживчої кооперації.

При нарахуванні дивідендів членам кооперативу заповнюється бланк "Розрахунок нарахування дивідендів членам споживчого товариства" і відомість на виплату дивідендів членам споживчого товариства (форма № УКС-406). Потім такі операції відображаються в бухгалтерському обліку споживчого товариства.