Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСГ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

1.3.3. Документальне оформлення статутного капіталу

При збільшенні статутного капіталу вже діючого емітента відобразити в обліку операції, пов'язані з поповненням такого капіталу, можна тільки після того, як орган реєстрації зареєструє відповідні зміни, внесені в засновницькі документи емітента. Внески ж, одержані емітентом до такої реєстрації, податкові органи можуть розцінити як безкоштовно одержані активи і включити їх до складу валового доходу.

Прочитайте та законспектуйте, схему формування статутного капіталу

Формування статутного капіталу відбувається за наступною схемою (рис.1.7):

Рис. 1.7. Формування статутного капіталу

Правильне оформлення первинних документів в рівній мірі важливе і для емітента, і для інвестора.

Скориставшись рис. 1.7., розглянемо, які первинні документи буде потрібно для оформлення операції по здійсненню внеску в статутний капітал.

Юридичною особою:

1) при здійсненні внеску грошовими коштами шляхом безготівкового їх переліку оформляється платіжне доручення банку з вказівкою призначення платежу.

При внесенні готівки грошових коштів через касу банку спочатку з каси інвестора грошові кошти видаються підзвітній особі (при цьому повинні бути дотримані терміни і норми витрачання готівки), а після цього установою банку заповнюється квитанція з вказівкою такого ж призначення платежу;

2) при внесенні в статутний капітал ТМЦ інвестором виписується витратна накладна на відпустку ТМЦ з позначкою, що свідчить про те, що дані ТМЦ вносяться в статутний капітал. При цьому вартість ТМЦ, проставлена в накладній, повинна відповідати тій, що вказана в статутних документах. Одночасно радимо оформити акт прийому-передачі ТМЦ (у двох екземплярах) і скріпляти його друком і підписами відповідальної осіб інвестора і емітента. У момент передачі об'єкту (перша подія) інвестором виписується податкова накладна, оскільки справжня операція для нього - це операція постачання;

  1. при внесенні в статутний капітал основних засобів інвестором виписується також витратна накладна на відпустку ТМЦ і податкова накладна. Оформляється акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів форми № 03-1;

  2. при внесенні в статутний капітал нематеріальних активів складається акт прийому-передачі, в якому обов'язково указується вартість таких активів, визначена статутними документами. Акт скріпляється друком і підписами відповідальної осіб інвестора і емітента. Крім того, при введенні НА в експлуатацію емітентом складається акт введення в господарський оборот об'єкту має рацію інтелектуальній власності у складі нематеріальних активів (форма № НА-1);

Фізичною особою:

  1. при здійсненні внеску грошовими коштами через касу банку також оформляється квитанція на внесення готівки грошових коштів з вказівкою призначення платежу.

  2. при внесенні в статутний капітал ТМЦ, основних засобів, НА оформляється акт прийому-передачі (у двох екземплярах) – він скріпляється підписом інвестора, а також друком і підписом відповідальної осіб емітента. Крім того, емітент оформляє Акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма № 03-1) або Акт введення в господарський оборот об'єкту має рацію інтелектуальній власності у складі нематеріальних активів (форма № НА-1).

Для підтвердження оцінної вартості ТМЦ, основних засобів, НА потрібна наявність акту оцінки – його складають засновники або суб'єкти оцінної діяльності.