Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСГ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

1.4.2. Формування, облік і використання додаткового капіталу.

Прочитайте та законспектуйте основні положення

Додатковий капітал має наступні види:

1) додатковий вкладений капітал;

2) інший додатковий капітал.

Розглянемо кожний з цих видів капіталу детальніше.

Додатковий капітал. П(С) БУ 2 (п. 39) трактує це поняття таким чином:

1) для акціонерного товариства додатковий вкладений капітал - це сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість;

2) для інших підприємств, що не є АТ - сума капіталу, вкладена засновниками понад статутний капітал.

В процесі діяльності такого акціонерного товариства його акції можуть мати ринкову вартість, яка може відрізнятися від номінальної. Отже, при продажі акцій за ціною вище за номінал додатково залучених коштів формують емісійний дохід АТ, який відображається у складі додатково вкладеного капіталу.

У бухгалтерському обліку емісійний дохід відображається на однойменному субрахунку 421:

- за кредитом - збільшення доходу від первинного випуску акцій за ціною вище за номіналу у

- за дебетом - його зменшення при анулюванні акцій.

Сума перевищення збитку від вказаних операцій над залишком емісійного доходу відноситься на дебет рахунку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки.

Формування додаткового капіталу підприємства, що не є АТ. Для таких підприємств внески засновників, що перевищують статутний капітал, без рішення про зміну його розміру, відображатимуться як інший вкладений капітал на однойменному субрахунку 422. Наприклад, це можуть бути кошти учасників, внесені ними на розвиток підприємства або на поповнення його оборотних коштів.

Інший додатковий капітал. Це сума дооцінки необоротних активів, а також вартість необоротних активів, безкоштовно одержаних підприємством від інших юридичних і фізичних осіб та інші види додаткового капіталу (п. 40 П(С) БУ 2).

На субрахунку 422 "Інший вкладений капітал" враховується інший вкладений засновниками підприємств (окрім акціонерних товариств) капітал, що перевищує статутний капітал, інші внески без рішення про зміну розміру статутного капіталу.

При поповненні іншого додаткового капіталу за рахунок дооцінки активів сума такої дооцінки відображається на субрахунку 423 "Дооцінка активів". Порядок відображення в бухгалтерському обліку до оцінки необоротних активів передбачений п. 19, 20 П(С) БУ 7 і п. 22, 23 П(С) БУ 8. Збільшення додаткового капіталу за рахунок суми дооцінки залишкової вартості об'єкту активу відбувається, якщо:

  • об'єкт до поточної дооцінки не оцінювався - у такому разі на збільшення додаткового капіталу відноситься вся сума дооцінки;

  • об'єкт активу до поточної дооцінки тільки оцінувався - при цьому до складу додаткового капіталу включається сума перевищення сумі дооцінки над сумою зниження ціни;

  • об'єкт активу до поточної дооцінки і оцінувався, і дооцінювался - до складу додаткового капіталу відноситься різниця між сумою поточної дооцінки і сумою перевищення попередніх знижень ціни над сумою попередніх дооцінок.

Вартість необоротних активів, безкоштовно одержаних підприємством від інших осіб, відображається на субрахунку 424 "Безкоштовно одержані необоротні активи".

У бухгалтерському обліку первинна вартість необоротних активів, безкоштовно одержаних від юридичних або фізичних осіб, визначається відповідно до п. 10 П(С) БУ 7 і виражається в сумі їх справедливої вартості, яка визначається на дату отримання таких активів, з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С) БУ 7.