Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСГ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Прочитайте та законспектуйте порядок формування статутного капіталу

Порядок формування статутного капіталу:

  1. ухвалення рішення про формування статутного капіталу;

  2. оцінка майна, призначеного для формування статутного капіталу;

  3. передача майна в рахунок оплати статутного капіталу;

  4. реєстрація господарського товариства;

  5. оформлення права господарського товариства на майно, внесене в статутний капітал.

Підставою для формування статутного капіталу служить рішення вищого органу господарського товариства, оформлене протоколом загальних зборів. Рішення ухвалюється з наступного питаннями:

  • про формування статутного капіталу;

  • його розподілу між засновниками;

  • про склад цінностей, якими статутний капітал наповнюватиметься;

  • про затвердження статуту, що містить розділ, про статутний капітал.

На підставі ухваленого рішення засновники господарського товариства проводять оцінку майна і фактичну передачу його в статутний капітал товариства.

При формуванні статутного капіталу слід звернути увагу на наступне.

1. Кожний з учасників ТОВ до реєстрації товариства зобов'язаний внести в статутний капітал не меншого 50 % внеску.

Не сплачену частину статутного капіталу необхідно сплатити протягом першого року діяльності товариства (ч. 3 ст. 144 ЦК). Повністю внести свій внесок учасники ТОВ зобов'язані не пізніше року після реєстрації суспільства.

2. До дня скликання засновницьких зборів акціонерного товариства особи, що підписалися на акції, повинні внести не меншого 30 % номінальній вартості акцій. На підтвердження внеску засновникам видаються тимчасові посвідчення. Не пізніше року після реєстрації акціонерного товариства, в терміни, встановлені засновницькими зборами, акціонер зобов'язаний сплатити повну вартість акцій. У разі не оплати їх у встановлений термін акціонер, якщо інше не передбачене статутом товариства, сплачує за час прострочення 10 % річних від суми простроченого платежу. Акції, не сплачені впродовж 3 місяців після встановленого терміну, акціонерне товариство має право реалізувати. Якщо при підписці на акції сума статутного капіталу у встановлені терміни не сплачена, загальними зборами акціонерного товариства ухвалюється рішення про зменшення розміру статутного капіталу.

Загальне правило, якого дотримуються при оцінці внесків у статутний капітал, - оцінка їх по взаємній згоді засновників господарського товариства. Лише у випадках, встановлених законом, внесок в статутний капітал обов'язково підлягає незалежній експертній оцінці (абзац другої ч. 2 ст. 11 5 ЦК).

Згідно ч. 2 ст. 85 ЦК рішення про оцінку внесків і порядок її проведення обмовляються в засновницьких документах господарського товариства, якщо інше не передбачене законом.

Законом № 2658 - спеціальним законом, регулюючим порядок оцінки майна, визначені (ст. 7 Закону) випадки, коли проведення оцінки майна, що вноситься в статутний капітал, є обов'язковим:

  • якщо статутний капітал формується за рахунок майна господарських товариств з державною часткою (долий комунального майна);

  • якщо господарське товариство створюється на базі державного або комунального майна.

Інших норм, що вимагають проведення оцінки при формуванні статутного капіталу, законодавчі акти не містять. Тому в решті випадків порядок оцінки внесків визначається засновниками товариства (з включенням в його засновницькі документи). При цьому засновники мають право відзначити, будуть вони оцінювати внески самостійно або запросять для цієї мети незалежного оцінювача.

Незалежна оцінка майна - це оцінка, проведена суб'єктом оцінної діяльності (ст. 3 Закони № 2658). Такими можуть бути:

- суб'єкти підприємницької діяльності, що одержали відповідний сертифікат.

- органи державної влади і органи місцевого самоврядування, що мають повноваження на здійснення оцінної діяльності.

- та інші включені в Державний реєстр суб'єктів оцінної діяльності, який веде ФГИ України (ст. 22 Закони № 2658). Процедура отримання з Державного реєстру інформації про суб'єктів оцінної діяльності регулюється Порядком № 995.

Суб'єкт оцінної діяльності складає звіт про оцінку майна (акт оцінки майна), що містить висновки об вартості майна.

Документом, що фіксує оцінку майна в тих випадках, коли оцінка внесків в статутний капітал здійснюється засновниками по взаємній згоді самостійно, є акт оцінки, складений і підписаний засновниками. Оцінка внеску здійснюється в гривнях.

Відмітимо, що в статутний капітал товариства можуть вноситися іноземні інвестиції. Вони оцінюються в іноземній конвертованій валюті і в гривнях - за погодженням сторін виходячи з цін міжнародних ринків або ринку України. Документом, підтверджуючим вартість іноземної інвестиції у вигляді майна, є митна декларація. У разі формування статутного капіталу в іноземній валюті суми внеску співзасновника в такій валюті підлягають перерахунку в гривні по курсу, встановленому НБУ.

Оцінка майна засновниками господарського товариства може як передувати його передачі товариству, так і співпадати за часом з фактичною передачею майна в рахунок оплати статутного капіталу. У останньому випадку вартість майна повинна бути вказана в акті прийому-передачі, що засвідчує факт передачі майна в статутний капітал.

При оплаті частки в статутному капіталі грошовими коштами необхідно відкрити поточний банківський рахунок для формування статутного капіталу. Відповідно до порядку відкриття такого рахунку (він регулюється п. 4.2 Інструкції № 492) кошти на рахунок для формування статутного капіталу господарського товариства перераховуються засновниками товариства до державної реєстрації товариства як юридичної особи.

Документальним підтвердженням оплати статутного капіталу грошовими коштами є довідка банку про оплату статутного капіталу.

Передача майна в статутний капітал оформляється актом прийому-передачі: у ньому слід вказати склад майна і його кількість. Складається і підписується акт засновниками господарського товариства.

Якщо майно вноситься у вигляді іноземної інвестиції, то така інвестиція реєструється в порядку, визначеному Ухвалою № 9281. Державну реєстрацію іноземних інвестицій, після їх фактичного внесення, здійснюють обласні і міські державні адміністрації.

Після того, як статутний капітал сформований, господарське товариство може бути зареєстровано.