Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makro_2010_new_posl_na_pechat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
835.07 Кб
Скачать

12. Модель сукупної пропозиції. Цінові та нецінові чинники сукупної пропозиції. Рівновага товарного ринку. Механізм дії ефекта Храповика

Сукупна пропозиція (AS) – заг. обсяг товарів та послуг в економіці, який може бути запропонований фірмами при певному рівні внутрішніх цін. На зміни в сукупному попиті виробництво може відреаґувати як зміною рівня цін, так і обсягу випуску. Зв'язок між рівнем цін та обсягом сукупної пропозиції залежить від тривалості періоду, протягом якого взаємодіють сукупний попит і пропозиція, ціни і витрати у виробництві.

Функція сукупної пропозиції: Ys=c+dp

1й – Кейнсіанський відрізок позначає, що зміна обсягу пропозиції Ys відбувається при фіксованому рівні цін. Є можливість збільшення обсягів без збільшення цін, бо є вільні ресурси. Ціни є жорсткими, або нечутливі до змін. (короткостроковий період). Характерно для спаду в економіці.

2й - від G до F похилий, проміжний, висхідний. Характерний для пожвавлення в економіці, коли обсяг сукупної пропозиції збільшується при деякому зростанні загального рівня цін.

3й – Вертикальний (неокласичний) відрізок від точи F

Точка F – точка повної зайнятості. У* - потенційний ВВП

Подальше нарощування обсягів вир-ва у довгостроковому періоді може бути досягнуто тільки за рахунок зростання загального рівня цін.

Причина: повна зайнятість ресурсів, тобто роб. сила і повне завантаження виробничих потужностей.

Таким чином, крива сукупної пропозиції синтезує точки зору кейнсіанської і неокласичної шкіл макроекономічного аналізу.

Цінові фактори визначають нахил короткострокової кривої сукупної пропозиції:

1. Головною причиною підвищення рівня цін при збільшенні сукупного випуску є зростання витрат виробництва на одиницю продукції кінцевого використання. Причиною загального підвищення цін сукупної пропозиції є тенденція до збільшення індивідуальних витрат підприємств при розширенні випуску. Причинами зростання відносних цін на ресурси є структурні диспропорції та загальна обмеженість вироблених і природних ресурсів виробництва. Загальним макроекономічним наслідком дії зазначених факторів є поступове збільшення частки проміжного споживання вироблених товарів та послуг у виробництві і зменшення частки продукції, що залишилась для кінцевого використання. Обсяг продукції кінцевого споживання (ВВП) в результаті збільшення виробництва зростає, але проміжне споживання і попит зростають швидше. Тому суспільні витрати і рівень цін виробництва при цьому також підвищуються.

2. Іншою причиною підвищення цін при збільшенні випуску є введення додаткових витрат у ціни. Внаслідок конкуренції, державного регулювання та інерційності цін у короткостроковому періоді далеко не всі додаткові витрати вводяться в ціни одразу. Тому більшість факторів жорсткості цін є одночасно факторами нечутливості цін сукупної пропозиції до середніх витрат при збільшенні випуску протягом короткострокового періоду. Жорсткість цін зменшує чутливість їх до випуску і робить короткострокову криву сукупної пропозиції SRAS похилішою.

Неціновими чинниками називаються причини підвищення або зниження рівня середніх витрат виробництва, не пов'язані із зміною обсягів випуску:

1. Зміна цін на ресурси: а) наявність внутрішніх ресурсів, або їх дефіцит; б) ціни на імпортні ресурси (якщо внутр. ресурсів не вистачає); в) ступінь монополізації ринків ресурсів

2. Вплив держави

а) зміни в правових нормах, податках і субсидіях; б) зміни характеру держ регулювання економіки

Рівновага товарного ринку – це стан економіки, коли сукупний попит і сукупна пропозиція збалансовані (AD=AS).

Зм сукупного попиту не призводить до адекватного зм заг. рівня цін. Це прояв ефекту Храповика.

У реальній економіці діє ще один надзвичайно важливий чин­ник, який ускладнює ситуацію на класичному і проміжному відріз­ках. Річ утім, що багато цін на товари й ресурси є негнучкими щодо зниження. Деякі економісти вбачають у такій властивості ефект храповика (храповик - механізм, який дає змогу крутити коле­со тільки вперед).

Коли сукупний попит розширюється з AD1 до AD2 то рівновага переміщується з точки Е] до Е2. Проте ціни не знижуються з такою легкістю, як підвищуються. Тому якщо сукупний попит зменшиться з AD2 до AD1 то економіка не повернеться до свого первинного рівно­важного стану в точці E1 Скоріше збережеться новий, вищий рівень цін Р2, і скорочення сукупного попиту перемістить економіку рівноваги в точці Е2`. Вищий рівень цін найімовірніше збережеться - ціни «заклинило» на рівні Р2, а реальний обсяг національного продук­ту зменшиться до У3 (крива АS переміститься вліво).

У довгостроковому періоді рівновага сукупних попиту й пропо­зиції досягається в точці перетину вертикальної кривої АS і спадної кривої AD.

Ефект храповика діє тому, що ціни не дуже гнучкі в бік їх зниження. причини цієї негнучкості такі:

Угоди між профспілками та підприємцями про заробітну плату; Небажання підприємців суттєво знижувати зарплати робітникам, щоб не погіршити моральний клімат; Зростання якості робочої сили внаслідок інвестицій у підвищення кваліфікації та рівня освіти; Законодавчо встановлена мінімальна заробітна плата; Небажання монополіями нести “витрати меню” (тобто нести витрати на часте друкування, напр, каталогів цін через часту зміну останніх), а також небажання ув’язуватися у “війну цін”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]