Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makro_2010_new_posl_na_pechat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
835.07 Кб
Скачать

55Неокласичні моделі економічного зростання. Модель Солоу.

Економічне зростання – збільшення реального обсягу виробництва за певний проміжок часу.

Неокласичні моделі економічного зростання базуються на виробничій функції Кобба-Дугласа. (Q= f (K,L)).Вона представляє залежність зростання випуску від 2-х чинників:капіталу і праці.

Ф-я Кобба-Дугласа Y=a0KαL1-α ,де Y-зростання випуску за певний період у частках одиниць, K- коефіцієнт зростання капіталу за той же період,L – коефіцієнт зростання праці за той же період, a0 – коефіцієнт масштабу або віддача від масштабу,який показує зростання за рахунок праці і капіталу, при чому вильн-ся дещо більшим ніж за рахунок окремо взятих чинників. 1-α=β В наслідок дослідження Коббом-Дугласом a0= 1,01;α=0,25;β=0,75.(від К –капіталу залежить більше зміна обсягу виробництва)

Властивості Функції:Ф-я має власт. Постійної віддачі від масштабу Q=f(K,L); aK+aL – bQ; a=b; b>a-зростаюча віддача від масштабу, b<a- спадна віддача від масштабу.

1.Якщо кількість L і K зміниться в k разів,то зміна Y відбудеться також в Z разів.

2.Гранична продуктивність факторів виробництва пропорційна їхній середній продуктивності (Гран.продукт.капіталу -MRK і гран.прод.праці – MRL;

Середня прод.капіталу MPK=Y/K серед.прод.праціMPL=Y/L гран.продук.капіталуMPK=α*Y/K гран.прод.праці MPL=(1-α)*Y/L )

3.Праметр α показує яка частина НД припадає на частку праці, а яка на частку капіталу

Аналіз моделі Солоу

Передумови:1. Джерелом економ.зростання є праця,капітал,технології.2.Зростання здійснюється при певній зайнятості 3.S=I.4.Змінюючим чинником є капітал, а кількість праці L, технології вважаються незмінними.

Сутність моделі:

  • Сукупний попит предст.макроекон.тотожн.Y=C+I. Щороку частково споживають.,а част.заощадж.При чому обсяг споживання пропорційний доходу

  • Сукупна пропозиція визнач виробничою ф-єю Кобба-Дугласа Y= a0KαL1-α що має постійну віддачу від масштабу

  • Враховуються амортизація, але норма вибуття є const. (S=const) і вибуття пропорційне запасам капіталу

Вибуття в момент часу t Wt=SKt-норма амортизації

  • Зміна запасів капіт ∆K=I-W-обсяг вибуття

Якщо ∆K=0:ек-ка знаход. в сталому стані, тобто всі інвестиції направл.поновлення зношеного капіталу

Якщо інвестиції I>W отже ∆K додат велич., то запаси К –зростають

Якщо I<W, то запаси K –зменшуються

Max рівень споживання в сталому стані ек-ки визначає золоте правило нагромадження капіталу.

Сутність «золотого правила»- це така норма заощадж.S ,за якої встановл. стан сталої рівноваги економ-ої системи з найбільшим рівнем споживання.

Висновок: Норма заощаджень є осн.чинником сталої капіталоозброєності.

Отже, якщо норма заощадження більш висока, то ек-ка буде мати більш високий рівень виробництва.

56. Кейнсіанські моделі економічного зростання. Принцип акселератора. Моделі Харрода, Домара.

У кейнсіанських моделях економічного зростання аналіз з боку попиту поєднується з факторами, що визначають динаміку пропозиції, та з'ясовуються умови динамічної рівноваги попиту та пропозиції в економіці.

Сутність моделі описує динаміку доходу Y, який є сумою C+I. Економіка вважається закритою, отже X0=0, а G включають C та I. Основні фактори зростання пов’язують найперше із нагромадж. Капіталу

Передумови: 1.Постійна гранична продуктивність K. MPK= const .2.Постійна норма заощадження S=I/Y.3.Відстутній процес вибуття K. Wt= 0. 4. Інвестиційний лаг = 0, тобто I миттєво переходить у приріст K. 5. Модель не враховує технічного прогресу. 6.Випуск не залежить від витрат праці, бо праця не є дефіцитним благом. Крім того вваж.неможл. взаємозаміщення праці капіталом.

Швидкість зміни доходу пропорційна інвестиц., а темп приросту доходу є постійнн. і прямо пропорційним нормі заощадження. I та C зростають з таким же постійним темпом як і S (маленьке). Економ. вважають, що в 1920-1950 рр.мод.добре опис.економ зростання.

Передумови про те, що праця не є дефіцитним благом може не відповідати дійсності. Крім того, якщо L не може заміщ. K, а технолог.процес відсутній, то L може стати лімітуючим чинником, а загальні темпи зростання зрівнюються з темпами зростання витрат праці, а рівень виробництва на душу населення не зростатиме, а отже не зростатиме і обсяг споживання.

15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]