Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦ%04%06Й.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
22.74 Mб
Скачать

2. Будова та правила експлуатації посудомийних машин періодичної та безперервної дії.

Посудомийні машини періодичної дії

Посудомийні машини періодичної дії (рис. 3.1) призначені для використання на підприємствах малої потужності. Посудомийна машина ММУ-500 – однокамерна, універсальна машина періодичної дії (рис. 3.2). Машина складається з секції для миття та двох допоміжних столів для завантаження та розвантаження касет з посудом.

Рисунок 3.1. Машина посудомийна ММУ-700

Рис. 3.2. Гідравлічна схема машини ММУ - 500: 1 – миючий колектор з душем; 2 – робоча камера; 3 – колектор з душем споліскування; 4 – зливна трубка; 5 – дозатор миючого засобу; 6, 11, 12 – соленоїдні клапана; 7 – фільтр; 8 – насос; 9 – водонагрівач; 10 – стіл розвантажувальний; 13, 14 – манометри; 15, 17 – вентилі; 16, 19 – водяні редуктори; 18 – фільтр; 20 – стіл завантажувальний; 21- збірник залишків їжі; 22 – ручний душ; 23 – змішувач.

Стіл для завантаження 20 представляє собою зварну раму закриту з´ємними листами. Він обладнаний ручним душовим пристроєм 22 зі змішувачем 23. Робочою поверхнею столу для завантаження касет є вгнутий металевий піддон з отвором, під яким розташовано висувний збірник великих залишків їжі та трубопровід для ополіскування посуду. На нижній полиці столу для завантаження зберігаються касети для посуду.

Секція для миття посуду складається з робочої камери яка закривається під´ємним кожухом. Ванна для миття посуду представляє собою прямокутну ємність для миючого розчину. В миючій ванні розташовано верхні та нижні миючі 1 та споліскуючи 3 колектори з душовими отворами. Під миючою ванною розташоване машинне відділення, яке з усіх боків закрите легко з´ємними кожухами, під якими розташований центробіжний насос 8, трубопроводи та три соленоїдні клапани: СКР 22, СКС 16, СКВ 1.

У всмоктуючий патрубок насосу вмонтовано фільтр 7, розташований на дні ванни. В споліскуючи колектори чиста проточна вода надходить з електроводонагрівача 9 та стікає до ванни для подальшої обробки посуду. Рівень води у ванні підтримується зливною трубкою 4, яка з’єднана шлангом з каналізаційною системою. На внутрішніх стінках миючої камери розташовані направляючі для фіксації касет з посудом.

Робочою поверхнею столу 10 для розвантаження касет є металевий лист з отвором, що закривається, під яким розташований бак для концентрованого миючого засобу 5. Бак-дозатор з’єднаний через соленоїдний клапан 6 з миючою ванною. У середині бака розташований поплавковий пристрій з важелем, який діє на мікро вимикач. Зовнішнє покриття столу для розвантаження одночасно є і дверцятами електрошафи і пультом керування. На пульті керування встановлені кольорові сигнальні лампи (синя „Струм”, жовта „Робота”, червона „Мити заборонено”), кнопки керування („Пуск”, „Зупинка”), перемикач режимів (Н- заповнення, Р- робота, Д- дозатор) та програмоване реле часу.

Принцип роботи та правила експлуатації ММУ-500

Перед початком роботи бачок до дозатору заповнюють миючим розчином, а електронагрівач заповнюють водою, для цього відкривають вентилі водопроводів. Загальне вмикання машини до струму здійснюється автоматичним вимикачем, після чого на пульті керування вмикаються дві сигнальні лампи: синя та червона.

Водонагрівач заповнюють до тих пір поки з форсунок споліскуючих душів не з’явиться вода. Тумблер водонагрівача перемикають у положення „ВКЛ”. Як тільки температура води у водонагрівачі досягне 98º С, термосигналізатор вимикає тени водонагрівача. Потім необхідно розташувати перемикач режимів в положення „Заповнення”. При цьому режимі відбувається заповнення ванни теплою водою через соленоїдні вентилі 11 та 12 із водонагрівача (кип’яток) та з водопроводу (холодна вода). Наповнення ванни відбувається до рівня зливної трубки.

Після заповнення ванни перемикають перемикач у положення „Робота”, вода яка надходить до водонагрівача продовжує нагріватися до температури 95..98º С. Доти поки вода не нагріється до заданої температури, на панелі керування машини буде світитися червона лампочка.

Перед завантаженням машини касету встановлюють на стіл для завантаження, завантажують посудом, який передчасно обробляють ручним душем. Потім піднявши кожух переміщують касету на раму мийної камери, після чого кожух опускають.

Після того як червона лампочка вимкнеться перемикач перемикають у положення „Робота”, натискають кнопку „Пуск”, вмикається жовта сигнальна лампа. Далі починається процес обробки посуду в автоматичному режимі.

Програмоване реле часу (рис.3.3) складається з синхронного електродвигуна 12 та редуктора 13, від якого приводиться до руху вал з насадженими на нього кулачковими шайбами 17. Під час одного оберту вала кулачкові шайби послідовно діють своїми кулачками на мікро перемикачі, за допомогою яких відбувається вмикання та вимикання електродвигуна насосу чи соленоїдних клапанів.

У режимі „Робота” тривалість циклу обробки становить 105 с. Циклограма процесу для машини ММУ-500 зображена у таблиці 3.1.

На початку циклу з дозатора до ванни протягом 10с автоматично подається вода (2..5 мл) концентрованого миючого розчину, необхідна для підтримання його визначеної концентрації у ванні, потім соленоїдний клапан СКР подачі миючого засобу вимикається. Протягом цих 10 с відбувається очищення посуду від маленьких залишків харчів, під час якого холодна вода з водопроводу надходить через соленоїдний клапан СКС в ополіскуючий колектор.

Через 10 с соленоїдні клапани СКР та СКС вимикаються та починає працювати насос 13. Далі починається миття миючим розчином за допомогою миючих колекторів 9 протягом 70с. Після 5 с паузи для стікання води з миючих душів спрацьовують соленоїдні клапани: СКС – подачі холодної воді та СКВ- гарячої води. Початкове споліскування посуду триває 10 с, потім залишається ввімкненим лише клапан СКВ, який протягом наступних 10 с споліскує посуд гарячою водою з температурою 95...98º С (стерилізація).

Рисунок 3.3. Кінематична схема програмного реле часу ВС- 10У4:1 – електромагніт; 2 – зворотна пружина; 3 – гальмо; 4,9 – трубка; 5 – шкала; 6 – втулка; 7 – затискна гайка; 8 – шестерня; 10 – вісь зчеплення; 11, 14 – диск зчеплення; 12 – синхронний електродвигун; 13 – редуктор; 15 – пружина; 16 – візир; 17 – головна вісь; 18 – упор; 19 – кулачок; 20 – контактна схема.

Миючі колектори отримують обертальний рух у результаті реактивного ефекту виштовхуючи з форсунок струменів миючого розчину. Через 105 с від початку циклу жовта лампочка гасне. Для миттєвої зупинки машини передбачена кнопка „Стоп”, для миття дозатора –режим „Д”.

Таблиця 3.1