Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦ%04%06Й.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
22.74 Mб
Скачать

Лекція 3. Мийне устаткування План лекції

  1. Призначення та класифікація мийного устаткування. Загальна характеристика посудомийних машин

  2. Будова та правила експлуатації посудомийних машин періодичної та безперервної дії.

  3. Посудомийні машини закордонних фірм

  4. Технологічні розрахунки посудомийних машин

Література: [1, 3, 5, 8, 10, 11]

  1. Призначення та класифікація мийного устаткування

На підприємствах громадського харчування для миття тарілок, склянок, підносів, приборів, кухонного посуду використовують посудомийні машини. Процес миття в них здійснюється завдяки впливу на посуд струменів води (холодної, теплої, гарячої), яка подається до камери для обробки через форсунки.

Технологічний процес машинного миття посуду складається з таких послідовно виконуваних операцій:

  • очистка посуду від крупних залишків їжі холодною (водопровідною) водою (температура 18...20º С);

  • миття посуду миючим засобом рециркуляційною водою (температура 60...70º С);

  • первинне обполіскування теплою водою (температура 93...98ºС);

  • просушування посуду підігрітим повітрям, яке примусово подається, шляхом конвекції навколишнього повітря.

Для інтенсифікації процесу миття посуду до рециркуляційної води (у ванні машини) вводять розчин миючих засобів (фарфорін, санпор та інші), які сприяють очищенню поверхні посуду від жиру та інших забруднень та покращенню якості миття.

Загальна характеристика посудомийних машин

Посудомийні машини використовуються для санітарної обробки столового та кухонного посуду.

За функціональним призначенням посудомийні машини поділяються на універсальні та спеціалізовані, а за структурою робочого циклу на машини періодичної та безперервної дії.

Універсальні машини призначені для обробки декількох видів столового посуду (тарілок, склянок, столових приборів та ін.). До них належать наступні машини: ММУ-250, ММУ-500, МПУ-350, МПУ-700, ММУ-1000, ММУ-2000.

Спеціалізовані машини призначені для обробки лише одного виду посуду. До них належать: склянкомиючі, машини для миття столових приборів ММП-4000, машини для миття функціональних ємностей ММФЄ, машини для миття контейнерів та стелажів ММКС, машини для миття котлетних ящиків МКЯ-600 та ін.

У посудомийних машинах періодичної дії касета із забрудненим посудом завантажується в робочу камеру, де вона миється, споліскується, стерилізується з наступним розвантаженням. Характерною особливістю таких машин є циклічність. Цикл складається з трьох послідовних операцій: завантаження, обробка та розвантаження. До посудомийних машин періодичної дії належать: ММУ-250, ММУ-500, МПУ-350, МПУ-700, МПМ-4000.

У посудомийних машинах безперервної дії посуд рухається за допомогою конвеєра вздовж секцій робочої камери, де вона миється, споліскується та стерилізується. Характерною особливістю такого типу машин є безперервність завантаження забрудненого та розвантаження чистого посуду й одночасністю виконання всіх технологічних операцій. До посудомийних машин безперервної дії відносяться: ММУ-1000, ММУ-2000, ММКС, ММФЄ, МКЯ-600 та ін.