Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опер мен .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
343.04 Кб
Скачать
  1. Визначте, недоліки і переваги одиничного та масового виробництва?

Одиничне виробництво характеризується широким асортимен­том продукції і невеликим обсягом випуску однакових виробів. При цьому зразки ніколи не повторюються або повторюються нерегулярно. За кожним робочим місцем не закріплені певні деталеоперацїї, тобто відсутня глибока спеціалізація. Як правило, обладнання унікальне, уні­версальне та розміщене за однорідними групами. При одиничному типі виробництва застосовується послідовний вид пересування предметів праці та існує відносно велика питома вага ручної праці.

Переваги одиничного виробництва є:

• переважання технологічної спеціалізації цехів, дільниць та відсут­ність закріплення за ними певних виробів;

• використання універсального обладнання та його розміщення за однотипними групами;

• відносно велика питома вага ручної праці;

• наявність робітників високої кваліфікації.

Масове виробництво характеризується виготовленням окремих видів продукції у великій кількості на вузькоспеціалізованих робочих місцях протягом тривалого періоду.

Для масового виробництва характерні наступні переваги:

• за кожним робочим місцем закріплено одну-дві операції;

• постійна номенклатура продукції;

• використовуються автоматичні лінії;

• застосовується паралельний вид пересування предметів праці.

Го­ловним недоліком масового в-цта є орієнтація не на конкретного споживача і його вимоги, а на середні стандарти та труднощі перебудування виробництва, пов'я­зані із застосуванням значної кількості спеціального обладнання. Щоб усунути недоліки масового та серійного виробництва, необхідно поєднувати методи великосерійного та масового виробництва. Отже, змішаний метод є найбільш перспективним методом організації ви­робничих процесів.

Порівняльна ха-ка

Ознака характеристики

Тип виробництва

Одиничне

Масове

Номенклатура продукції

Необмежена, різноманітна

Постійна, обмежена

Собівартість продукції

Висока

Низька

Кваліфікація робітників

Висока

Низька

Обладнання та його розміщення

Універсаль­не, унікальне Розташоване групами

Спеціальне Розташоване по ходу виробничого циклу

Методи організа­ції виробництва

Одиничні

Потокові

Питома вага руч­ної праці

Велика

Обмежена Застосування меха­нізованих процесів

  1. Проаналізуйте зв’язки між елементами операційної системи на прикладі Полтавського університету?

Елементи операційної системи на прикладі Полтавського університету

Навчальний центр - Навчальний центр Полтавського університету економіки і торгівлі створено з метою удосконалення організації навчального процесу, поліпшення методичного і технічного забезпечення навчання студентів та реалізації завдань, передбачених комплексною програмою впровадження системи управління якістю освітньої діяльності ПУЕТ відповідно до вимог міжнародних та держаних стандартів ІSО серії 9000.

Бібліотека - Бібліотечний фонд – багатогалузевий: комплектується літературою з гуманітарних та природничих наук; прикладних навчальних дисциплін - фінансів і обліку, економіки і менеджменту, товарознавства і комерційної справи, технології громадського харчування, технології зберігання і переробки плодів та овочів, іноземних мов, економічної кіберенетики, соціальної інформатики, мистецтва.

Міжнародний науково-освітній центр - З метою зміцнення конкурентних позицій ПУЕТ на ринку освітніх послуг нашої держави та виходу на міжнародні ринки, в університеті з 1 лютого 2007 р. створено Міжнародний науково-освітній центр (МНОЦ).

Фінансово-економічний відділ - Мета роботи ФЕВ полягає в забезпеченні ефективного використання фінансових ресурсів в процесі освітньої, наукової і господарської діяльності університету.

Відділ кадрів - У межах своєї компетенції вирішує питання забезпечення додержання працівниками трудової дисципліни і правил внутрішнього трудового розпорядку, оформляє документи, пов’язані з проведенням службового розслідування та застосуванням заходів дисциплінарного впливу.

Центр зв'язків з виробництвом - Центр зв'язків з виробництвом створений для  сприяння практичній підготовці студентів, працевлаштуванню випускників та розвиту інтеграційних зв’язків університету з замовниками та споживачами освітніх послуг.

Науково-організаційний відділ - Метою науково-організаційного відділу є організація науково – дослідної роботи науково – педагогічних працівників та студентів університету та координація її виконання.