Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 179

Механік акціонерного товариства «Побутбуд» Володимиров С.А. був відсутній на робочому місці протягом першої половини робочого дня. У пояснювальній записці, яку від нього вимагав директор підприємства про причини відсутності протягом чотирьох годин, Володимиров С.А. вказав, що на прохання іншого механіка цього ж підприємства надавав йому допомогу в ремонті екскаватора на його робочому місці у сусідньому гаражі. Наступного дня був виданий наказ про звільнення Володимирова С.А. за п. 4 ст. 40 КЗпП України за відсутність на робочому місці без поважних причин понад трьох годин.

Вважаючи звільнення незаконним, Володимиров С.А. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі і оплату за час вимушеного прогулу.

Вирішіть справу за сутністю.

Складіть проект рішення суду.

Задача № 180

Головатенко Р.С. працював малярем мотоциклетного заводу і систематично порушував трудову дисципліну, що проявлялося у пияцтві, грубому поводженні з майстрами, нанесенні їм образ. За ці проступки його двічі притягували до дисциплінарної відповідальності, критикували у заводській стен-газеті. Поведінка Головатенко Р.С. розглядалась на загальних профспілкових зборах, які винесли йому сувору догану, і товариським судом, який порушив клопотання перед адміністрацією про звільнення Головатенка Р.С. з роботи. Таке звільнення було проведене за попередньою згодою профспілкового комітету.

За позовом Головатенка Р.С. місцевий суд поновив його на роботі, пославшись на те, що з моменту останнього порушення трудової дисципліни, про яке адміністрації було відомо в день його скоєння, пройшло близько двох місяців.

На це рішення прокурор приніс протест, в якому, посилаючись на те, що своїми діями Головатенко Р.С. створює нетерпиму обстановку в колективі, просить рішення суду скасувати.

Чи підлягає протест задоволенню?

Складіть проект відповіді суду на протест прокурора.

Задача № 181

При виході у чергову відпустку (1 лютого 2010 року) фрезерувальник Іванченко П.І. попросив розділити тривалість відпустки на 2-і частини : 14 календарних днів він просив надати йому у лютому місяці, а 10 календарних днів у липні місяці 2010 року. Однак, у проханні Іванченко П.І. було відмовлено, як у такому, що не має під собою законних підстав.

Який порядок поділу щорічної відпустки на частині?

Чи правомірні вимоги Іванченка П.І.?

Вирішите завдання в цілому.

Задача № 182

Наказом начальника будівельного комбінату Дашковська І.С. була переміщена з котельної бойлерного цеху комбінату в котельну гуртожитку цього ж комбінату на таку ж посаду, на якій вона й працювала. Дашковська І.С. від переведення відмовилася і звернулася до суду з позовом про поновлення її на колишній роботі. У позовній заяві вона вказала, що нове місце роботи знаходиться на значній відстані від її дому, що істотно погіршує умови праці, так як вона страждає рядом захворювань.

Визначте правомірність цього переміщення.

Чим відрізняється переведення на іншу роботу від переміщення?

Задача № 183

Токар Рябцев М.П., що працював в ТОВ «Проммонтаж», допустив грубе порушення технологічної дисципліни, за що йому було оголошено догану, знижено кваліфікаційний розряд, а роботу над продукцією, що виявилася браком, не оплатили. Також Рябцева М.П. було притягнено до матеріальної відповідальності за заподіяну шкоду.

Рябцев М.П. звернувся до юрисконсульта підприємства з питанням про правомірність накладення на нього одночасно чотирьох стягнень.

Яку відповідь повинен дати юрисконсульт?