Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 142

15-річний Сафонов О.Л., отримавши згоду батьків влаштуватися на роботу, звернувся до центру зайнятості за консультацією про можливість отримання роботи. Сафонов О.Л. був направлений для працевлаштування на підприємство в рахунок встановленої виконкомом міської ради броні. Однак директор підприємства відмовився прийняти Сафонова О.Л. на роботу, мотивуючи відмову тим, що на підприємстві дорослі робітники зайняті з неповним робочим тижнем, а для неповнолітніх взагалі роботи немає.

Чи правомірні дії директора?

Чи є направлення центру зайнятості обов’язковим для керівника підприємства?

Задача № 143

Лазарева М.В. працювала економістом у спільному підприємстві «Юган». Після закінчення восьми місяців роботи їй була надана відпустка згідно з графіком відпусток. Однак в оплаті відпустки, на яку розраховувала Лазарева М.В., їй було відмовлено. Адміністрація мотивувала відмову тим, що підприємство не є державним і працівники отримують досить високу заробітну плату.

Лазарева звернулася за роз’ясненням до юридичної консультації.

Якою повинна бути відповідь Лазаревій М.В.?

Задача № 144

Федоренко П.Р. – експедитор Баштанського м’ясокомбінату прийняв за накладною ковбасні вироби для перевезення їх до м. Миколаєва. Через жару і наднормативне зберігання виробів в машині значна частина їх була зіпсована, що заподіяло м’ясокомбінату шкоду на суму 16000 грн. За позовом м’ясокомбінату місцевий суд постановив стягти з Федоренка П.Р. 2300 грн., оскільки експедитор виявив недбалість – несвоєчасно виїхав з продуктом, який швидко псується, до місця його реалізації. Прокурор району приніс протест на рішення місцевого суду, вважаючи, що в цьому випадку Федоренко П.Р. повинен бути притягнутий до повної матеріальної відповідальності.

Прокоментуйте дану ситуацію з посиланнями на нормативно-правові акти.

Чи обґрунтований протест прокурора?

Якою повинна бути відповідь суду на протест прокурора. Складіть її проект.

Задача № 145

У результаті виробничої травми фрезерувальник Численко І.І. був визнаний інвалідом ІІІ-ї групи і розпорядженням керівника підприємства був переведений на постійну більш легку роботу, з чим Численко І.І не погодився.

Який порядок переведення працівника на більш легку роботу (за медичним висновком)?

Чи правомірні дії керівника підприємства?

Вирішите завдання в цілому.

Задача № 146

На одному з приватних підприємств м. Києва, з чисельністю працюючих 100 чоловік за рішенням місцевої ради була встановлена броня в кількості 5 робочих місць для працевлаштування осіб за направленням служби зайнятості, в тому числі 2 робочих місця для працевлаштування інвалідів. Адміністрація підприємства підготувала робочі місця для інвалідів, облаштувала їх спеціальним обладнанням. Комісія, створена у відповідності до чинного законодавства, здійснила прийомку цих робочих місць і дозволила ввести їх в дію. За звітний період державною службою зайнятості на це підприємство інваліди не направлялися. Разом з тим в кінці року з підприємства було стягнуто штрафні санкції в розмірі середньої річної заробітної плати за 2 робочих місця, не зайнятих інвалідами. Адміністрація підприємства звернулася з позовом до арбітражного суду про відміну незаконного, на думку адміністрації, стягнення. На обґрунтування своїх вимог адміністрація пояснювала, що нею були виконані всі зобов’язання перед службою зайнятості, оскільки робочі місця були створені. У тому, що вони не були реально зайняті інвалідами, винна саме служба зайнятості, яка не направила жодного інваліда на підприємство.

Яким має бути рішення арбітражного суду?

Підготуйте письмовий проект рішення з посиланням на необхідне законодавство.