Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 131

Економіст Лисенко П.Р., який працював в акціонерному товаристві «Євроком», був переведений за його згодою на роботу до структурного підрозділу підприємства, розташованого в іншому населеному пункті. Під час переїзду адміністрація забезпечила за свій рахунок перевезення багажу Лисенка П.Р., а також виплатила всі передбачені законодавством суми на нього і членів його сім’ї. Відпрацювавши 3 місяці, Лисенко П.Р. знайшов собі іншу роботу в цьому ж місті і подав заяву про звільнення за власним бажанням. Адміністрація відмовилася звільнити Лисенка П.Р. і вимагає повернути усі компенсаційні виплати, отримані працівником раніше при переїзді.

Чи законні вимоги адміністрації?

Складіть аргументовану відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 132

Попов А.В. працював вагарем товарної станції, а заробітну плату йому нараховували з розрахунку окладу комірника. Попов А.В. звернувся до начальника товарної станції з проханням виплатити йому різницю в окладах, оскільки оклад вагаря більше, ніж у комірника. Начальник станції роз’яснив Попову А.В., що він, влаштовуючись на роботу, знав про умови оплати праці, зокрема про те, що буде виконувати обов’язки вагаря, а отримувати при цьому зарплату комірника.

Куди має звернутися Попов А.В. за вирішенням спору?

Вирішіть спір за сутністю.

Задача № 133

Лікар-педіатр Симонова В.І. подала заяву про звільнення за власним бажанням і просила оформити звільнення в тижневий термін у зв’язку з переведенням її чоловіка в іншу місцевість.

Розкрийте особливості звільнення працівників за власним бажанням.

Чи правомірні вимоги лікаря Симонової В.І..

Складіть проект наказу про звільнення Симонової В.І. та формулювання запису до трудової книжки.

Задача № 134

Інженер Морозова С.О. була звільнена з підприємства за п. 1 ст. 40 КЗпП (у зв’язку з його ліквідацією). Вона звернулася до центру зайнятості для пошуку підходящої роботи і реєстрації її як безробітної. Їй запропонували роботу техніка за її спеціальністю. Вона відмовилася, вважаючи, що місце цієї роботи хоч і знаходиться у межах міста, але надто віддалене від її постійного місця проживання і заробітна плата значно нижче за колишню. Інших пропозицій служба зайнятості не надала.

Чи можна вважати запропоновану роботу підходящою для Морозової С.О.?

Які документи їй необхідно пред’явити для реєстрації в службі зайнятості?

Яким буде розмір її допомоги по безробіттю, коли і протягом якого строку вона буде її отримувати?

Який порядок вивільнення працівників у разі ліквідації підприємства і які матеріальні гарантії їм надаються?

Задача № 135

У зв’язку з необхідністю завершення укладання асфальту при ремонті швидкісної траси начальник дільниці шляховиків віддав розпорядження залишатися всім робітникам на роботі до повного укладання привезеного асфальту. Через це встановлена тривалість робочого дня праці робітників перевищила три години. Працівники поцікавилися у начальника, як буде компенсована така переробка. Начальник дільниці відповів, що оскільки асфальт було привезено з порушенням встановленого часу його підвезення, а робітники деякий час протягом робочого дня не працювали, тому ніяка компенсація за додаткові години роботи працівникам не може бути виплачена.

Робітники звернулися до КТС із заявою про оплату надурочної роботи.

Яким повинне бути рішення КТС? Складіть проект рішення КТС.