Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 124

Завідуючий транспортним відділом фабрики Смирнов В.А. запросив на тимчасову роботу двох теслярів для ремонту гаража. Коли теслярі закінчили роботи, бухгалтерія фабрики відмовилася провадити з ними розрахунок, оскільки завідуючий транспортним відділом не користується правом прийняття і звільнення працівників. Теслярі пред’явили позов до Смирнова В.А..

Чи є Смирнов В.А. належним відповідачем?

Вирішіть спір за сутністю.

Складіть проект рішення суду.

Задача № 125

Робітник Терехов І.Д. був прийнятий на роботу в інструментальний цех з випробувальним терміном на один місяць . Проробивши два тижні, Терехов І.Д. подав заяву про звільнення, мотивуючи це низькою заробітною платою.

Які терміни випробовування при прийомі на роботу встановлені законодавством про працю?

Чи правомірні дії робітника Терехова І.Д.?

Дайте правову оцінку сформованої ситуації в цілому.

Задача № 126

У колективному договорі акціонерного товариства були передбачені такі положення:

  1. запровадити на підприємстві заводську пенсію працівникам підприємства – чоловікам, які досягай віку – 58 років, жінкам – 53 роки і мають трудовий стаж – чоловіки 25 років, жінки – 20 років;

  2. пенсія виплачується у розмірі мінімальної пенсії за віком, установленої в Україні.

Дайте висновок про правомірність такої норми.

Задача № 127

Ткаченко П.С. працював товарознавцем у приватному магазині, а заробітну плату йому нараховували з розрахунку окладу продавця. Ткаченко П.С. звернувся до директора магазину з проханням про виплату йому різниці в окладах, оскільки оклад товарознавця більше ніж у продавця. Директор магазину роз’яснив Ткаченко П.С., що він, влаштовуючись на роботу, знав про умови оплати праці, зокрема про те, що буде виконувати обов’язки товарознавця, а отримувати зарплату продавця.

До якого органу потрібно звернутися Ткаченку П.С. за вирішенням спору?

Вирішить спір за сутністю.

Задача № 128

На одному з агрегатів металургійного заводу був простій протягом трьох днів. У зв’язку з цим одного робітника 6 розряду перевели на роботу, що тарифікується за 4 розрядом, а трьох робочих 5 розряду перевели на підсобні роботи. Робітники відмовилися від переведення, протягом всіх трьох днів простою з’являлися на роботу, але фактично не працювали. У зв’язку з відмовою від переведення на іншу роботу працівники були звільнені за п. 4 ст. 40 КЗпП.

Чи правомірні переведення та звільнення працівників?

Відповідь аргументуйте посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 129

Токар-відрядник 4-го розряду Тимофєєв І.П. протягом червня та липня 2010 року успішно виконував роботу токаря 5-го розряду, а заробітну плату одержав за розцінками 4-го розряду. На свою вимогу про оплату міжрозрядної різниці Тимофєєв І.П. одержав відмову.

Чи правомірні вимоги токаря Тимофєєва І.П.?

Складіть проект наказу про оплату виконаного завдання Тимофєєвим І.П..

Дайте компетентну консультацію власникові підприємства.

Задача № 130

У районному центрі зайнятості звільненому за невідповідністю посаді за станом здоров’я (п. 2 ст. 40 КЗпП України) хірургу Леонову С.І. (58,5 років) запропонували достроково перейти на пенсію за віком, оскільки у нього 35 років загального трудового стажу. Він від цієї пропозиції відмовився і просив зареєструвати його як безробітного і виплачувати йому допомогу по безробіттю.

Чи правомірна пропозиція центра зайнятості і відмова від неї Леонова С.І.?

Протягом якого строку він може отримувати допомогу по безробіттю і в якому розмірі?

Чи може він, отримуючи допомогу, працювати на громадських роботах?