Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 152

Група робітників звернулася до директора заводу із скаргою на неправильну оплату роботи 17 червня 2010 року. У цей день друга зміна не працювала внаслідок простою, викликаного перебоями в подачі електроенергії. Бухгалтерія сплатила час простою в розмірі половини тарифної ставки. Робітники ж посилалися на те, що простій стався не з їх вини, і наполягали на виплаті середнього відрядного заробітку за день.

Який порядок оплати часу простою?

Як повинна бути оплачена праця робітників?

Відповідь аргументуйте посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 153

Лаборант парфумерної фабрики Кисельова Г.І. звернулася до директора фабрики з заявою про надання їй неповного робочого дня, мотивуючи свою заяву тим, що у неї двоє малолітніх дітей – 3-х і 5-ти літнього віку. Директор фабрики відмовив у проханні Кисельової Г.І., посилаючись на відсутність об’єктивної можливості.

Правові підстави і порядок надання неповного робочого часу.

Чи правомірні дії директора фабрики?

Вирішите завдання в цілому.

Задача № 154

При прийнятті на роботу від Фоменка М.О. і Варченка Л.С. відповідно на посади конструктора і технолога адміністрація ТОВ «Ілан» вимагала такі документи:

  • паспорт;

  • трудову книжку;

  • диплом про закінчення вузу;

  • характеристику з попереднього місця роботи;

  • довідку про стан здоров’я.

Чи правомірна вимога адміністрації про пред’явлення вказаними особами всіх перерахованих документів?

Як оформляється прийняття на роботу працівників?

Задача № 155

До юрисконсульта підприємства звернулася група працівників з проханням роз’яснити їм права щодо захисту заробітної плати від підвищення цін та від затримки виплати. У серпні 2009 року індекс споживчих цін становив 100,2 %, у вересні – 103,8 %, у жовтні – 105,3 %. Зарплату за серпень виплатили у жовтні.

Поясніть, яка різниця між індексацією заробітної плати і компенсацією працівникам частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати.

Складіть порядок розрахунку індексації та компенсації заробітної плати у вище наведеній ситуації.

Задача № 156

Токар Панасюк Т.В. допустив грубе порушення технологічної дисципліни, за що йому було знижено кваліфікаційний розряд (з 5 на 4). Одночасно йому не оплатили роботу за продукцію, що виявилася внаслідок цього браком, а також притягли до матеріальної відповідальності за заподіяну шкоду.

Панасюк Т.В. звернувся до суду з позовною заявою, в якій вимагав відновити йому колишні умови праці, оскільки стягнення у вигляді переведення на нижчеоплачувану роботу вже не існує.

Крім того, за один проступок може бути накладене тільки одне стягнення, а у нього виходить цілих три: зниження розряду, неоплата виконаної роботи (продукція виявилася браком) і стягнення за це матеріальної шкоди.

Дайте правову оцінку конфлікту.

Вирішіть спір за сутністю.

Складіть проект рішення суду.

Задача № 157

Секретар-друкарка Куликова Н.Н. подала заяву про звільнення за власним бажанням, попередивши власника за два тижні. По закінченню 2-х тижнів Куликова Н.Н. не вийшла на роботу, вважаючи себе звільненою, хоча розрахунок вчасно не одержала.

Який порядок звільнення працівників за власним бажанням?

Чи правомірні дії секретаря друкарки Куликової Н.Н.?

Вирішите завдання в цілому .