Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 115

Завідуючий відділом Волошин М.Я. звернувся із скаргою до прокурора, в якій повідомляв, що підприємство, на якому він працює, знаходиться більше року у простої внаслідок фінансової кризи. Він у числі інших працівників звертався до адміністрації з вимогою оплатити їм за простій не з вини працівника згідно із ст. 113 КЗпП України. Але адміністрація відповіла, що тепер прийнято закон, який дозволяє простій підприємству без обмеження строком і без зарплати працівникам заробітної плати. Волошин М.Я. просить притягти директора до кримінальної відповідальності за порушення прав працівників, а також роз’яснити чинне законодавство з цього питання.

Підготуйте аргументовану відповідь прокурора з посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 116

Лавріненко О.В. працювала продавцем у приватному підприємстві «Валентина». Проробивши рік, вона попросила надати їй відпустку тривалістю один місяць, оскільки протягом року вона неодноразово працювала у вихідні дні. Директор підприємства у наданні відпустки відмовив, посилаючись на те, що відпустка надається на державних підприємствах і якщо Лавріненко О.В. таке положення не влаштовує, він звільнить її з роботи.

Куди можна оскаржити рішення директора підприємства?

Чи має право Лавріненко О.В. на отримання відпустки і якої тривалості?

Відповідь аргументуйте з посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 117

Робітник Димов В.І., проробивши на будівництві великого об’єкту протягом 2-х років, подав заяву про надання йому чергової відпустки за весь період роботи: з 10-го березня 2008 року по 15-е березня 2010 року. Однак, йому було запропоновано одержати грошову компенсацію за два роки і продовжити роботу у зв’язку з виробничою необхідністю.

Який порядок надання чергової відпустки?

Чи правомірно рішення керівника підприємства?

Вирішите ситуацію в цілому.

Задача № 118

У колективний договір заводу було включено такий пункт: «З метою зниження захворюваності працівників адміністрація і профспілковий комітет зобов’язуються:

а) не приймати на роботу без попереднього медичного огляду працівників або без довідки лікаря про стан здоров’я;

б) скласти список всіх працівників, які хворіли, і на правити їх на медичний огляд;

в) систематично проводити виробничу гімнастику, а осіб, що ухиляються від неї без поважних причин, піддавати дисциплінарному стягненню».

Дайте аргументований та мотивований висновок щодо цього пункту колективного договору.

Задача № 119

У зв’язку з підготовкою автомашин до щорічного технічного огляду головний інженер автотранспортного підприємства запропонував групі ремонтних робітників на чолі з інженером-механіком залишитися на три години для завершення виконання невідкладних робіт. Однак в цей день закінчити усі роботи не вдалося, і працівникам було запропоновано залишитися на роботі наступного дня ще на три години.

При отриманні розрахункових листків заробітної плати за минулий місяць робітники виявили, що їм не нарахована зарплата за виконані надурочні роботи. У бухгалтерії їм пояснили, що в табелі обліку робочого часу надурочна робота, виконана цими працівниками, не зазначається. Директор підприємства пояснив, що він не залучав робітників до надурочних робіт, і виконана в цей час робота повинна бути зроблена в звичайний робочий день. Крім того, для виконання надурочних робіт потрібна згода профспілкового органу. Робітники звернулися до комісії по трудових спорах підприємства із заявою про стягнення заробітної плати за час виконання надурочних робіт.

Вирішіть дану суперечку.

Складіть проект рішення КТС.