Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 5

Денисов С.М. був прийнятий на роботу в конструкторське бюро інженером-конструктором 2-й категорії з місячним випробувальним терміном. Через 4 дні після закінчення випробувального терміну, Денисов С.М. був звільнений з формулюванням «як такий, що не витримав випробувального терміну», з чим він не був згоден.

Чи правомірно був звільнений Денисов С.М.?

Які строки випробування встановлені трудовим законодавством і для яких категорій працівників випробувальний термін не встановлюється?

У який орган повинний звернеться Денисов С.М. для відновлення порушеного права?

Задача № 6

Рішенням правління колективного підприємства «Трикотаж» за появу на роботі в нетверезому стані було звільнено з роботи бухгалтера Антонову К.М., яка працювала за трудовим договором, а нормувальника Свиридова С.В. – співвласника підприємства – з цієї самої причини було переведено на нижчеоплачувану роботу терміном на три місяці.

Обидва працівники звернулися з позовом до суду з проханням захистити їхні права. При цьому Антонова К.М. посилалася на те, що у Правилах внутрішнього розпорядку колективного підприємства не передбачено підстав звільнення з роботи, а Свиридов С.В. вважав, що хоч в останніх і містяться норми про «переведення на нижчеоплачувану роботу на термін до 3-х місяців», однак ця норма суперечить трудовому законодавству, яке не передбачає такого дисциплінарного стягнення.

Зробіть правовий аналіз наведених фактів.

Сформулюйте правові питання, що вимагають рішення в даному спорі.

Відповідь обґрунтуйте посиланням на законодавчі акти.

Задача № 7

Директор акціонерного товариства звернувся до адвоката за юридичною консультацією з наступних питань:

а) чи укладаються контракти з працівниками відкритих акціонерних товариств? Чи правомірно вносити вимогу про укладення контрактів в колективний договір?

б) чи повинен укладатися строковий трудовий договір з працівником, який оформляє пенсію за віком, але бажає продовжувати трудову діяльність на тому самому підприємстві?

в) чи допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку з інвалідністю?

Виступіть в ролі адвоката і дайте юридичну консультацію з посиланнями на законодавство.

Задача № 8

Лаборант Воронков М.П., проводячи лабораторні дослідження, підключив прилад до мережі високого напруження, внаслідок чого останній був приведений до повної непридатності. Наказом по інституту Воронкову М.П. була оголошена догана, і на нього покладений обов’язок відшкодувати заподіяну шкоду в повному розмірі. Воронков М.П. заперечував, вказуючи на те, що прилад він зіпсував випадково, а застосування двох стягнень за один проступок незаконне.

Вирішить справу за сутністю.

Чи правомірне рішення адміністрації інституту?

Яку саме відповідальність має нести Воронков М.П. за знищення приладу?

Задача № 9

Мітіна К.Р. працювала на швейній фабриці швачкою-мотористкою. За висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) вона була переведена за станом здоров’я на ділянку роботи не зв’язану із шумами і підняттям тяжкостей без її згоди. Мітіна К.Р. з таким переведенням не погодилася.

Дайте визначення поняття «переведення» та розкрийте його зміст.

Чи правомірне переведення Мітіної К.Р., дайте правову оцінку переведення за медичним висновком.

У який орган повинна звернутися Мітіна К.Р. для вирішення питання за сутністю.