Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 174

Іванчуку М.П., який влаштовувався на роботу на посаду завідуючого відділом інформації комерційного банку, було запропоновано: подати трудову книжку, паспорт, військовий квиток, диплом про вищу освіту, характеристику з останнього місця роботи, три рекомендації фахівців. Крім того, Іванчуку М.П. належало пройти тестування, яке містило 500 питань, що стосувалися професійних знань в галузі інформації, загальної ерудиції, способу мислення, особистісних якостей, сімейного життя та ін. Після тестування передбачалося проведення співбесіди з керівником банку. Але до співбесіди Іванчука М.П. допущено не було, оскільки рішення комісії спеціалістів з приводу проведеного тестування було негативним. Іванчуку М.П. було відмовлено у прийомі на роботу як такому, що не пройшов тестування.

Проаналізуйте ситуацію і сформулюйте правові питання, які з неї витікають.

Наведіть законодавство про прийом на роботу.

Які права підприємств (установ, організацій), зокрема приватних, по встановленню умов професійного відбору при прийомі на роботу?

Задача № 175

Інженер Романюк П.М. був звільнений з роботи 18 березня 2010 року за п. 3 ст. 40 КЗпП України за систематичне невиконання обов’язків, покладених на нього трудовим договором.

При розгляді позову про поновлення на роботі в суді з’ясувалося, що за час роботи на підприємстві він дійсно порушував трудову дисципліну, за що адміністрація оголошувала йому догану в жовтні 2008 року, в січні 2009 року, a 12 березня 2010 року Романюк П.М. спізнився на роботу, за що і був звільнений.

Який порядок звільнення за п. 3 ст. 40 КЗпП України?

Яке рішення повинен винести суд? Складіть його проект.

Задача № 176

Заславський М.Я. працював викладачем англійської мови державних курсів іноземних мов. 23 лютого 2010 року загальні збори трудового колективу зажадали звільнення Заславського М.Я. з роботи, оскільки він не забезпечував учбову і виховну роботу. Профспілковий комітет на курсах не обирався, а є тільки профспілковий організатор, не звертаючись до якого адміністрація 23 лютого 2010 року звільнила Заславського М.Я. з роботи.

Заславський М.Я. оскаржив дії адміністрації до суду.

Чи є вимога загальних зборів про звільнення Заславського М.Я. обов’язковою для адміністрації?

За яких підстав проведено звільнення?

Як вирішити справу? Складіть проект рішення суду.

Задача № 177

Знаходячись у соціальній відпустці з догляду за дитиною Ісаєнко Л.І. влаштувалася на роботу в інше підприємство з неповним робочим днем, тимчасово. При звертанні у розрахунковий відділ за основним місцем роботи, вона, нібито, втратила право на допомогу.

Який порядок виплати допомоги на дитину?

Чи правомірні дії власника?

Вирішите завдання в цілому.

Задача № 178

Приватна фірма подала до місцевої газети «Працевлаштування» об’яву такого змісту: «Запрошуємо на роботу секретаря-референта, вродливу жінку віком до 23 років, з інтелігентними манерами, вільним володінням англійською мовою, комп’ютерною технікою».

Проаналізуйте це оголошення на предмет відповідності його трудовому законодавству.