Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 15

На Миколаївському заводі було проведено атестацію інженерно-технічних працівників та інших службовців. Про проведення атестації було видано наказ за місяць до атестації. На всіх працівників було підготовлено характеристики. Атестацію проводила спеціальна комісія. За результатами атестації було звільнено 7 працівників, з них 3 працівника – за порушення трудової дисципліни (п. 3 ст. 40 КЗпП); 2 працівника – за скороченням штату (п. 1 ст. 40 КЗпП), оскільки вони відмовилися пройти курси комп’ютеризації і не вміли працювати на комп’ютері (що було необхідно за характером їхньої роботи).

Двом працівникам було запропоновано звільнитися за власним бажанням, на що вони погодилися і написали відповідні заяви. Головного інженера було звільнено за п. 1 ст. 41 КЗпП, оскільки на підприємстві були виявлені грубі порушення в охороні праці.

Звільнені працівники, крім тих, що були звільнені за власним бажанням, подали позови до суду про поновлення на роботі. Вони вважали, що адміністрація не мала права проводити атестацію, оскільки попередня атестація проводилася рік тому; про атестацію вони не були письмово попереджені; програми атестації не було заздалегідь складено і комісія задавала питання «про що хотіла»; звільнення було проведено без згоди з профкомом; підстави для звільнення були застосовані неправильно; їм не було запропоновано іншої роботи; адміністрація не розрахувалася з ними, заборгованість по заробітній платі становить чотири місяці.

Яким буде рішення суду?

Складіть проект рішення суду.

Задача № 16

Токар Князев М.Р. під час роботи через недбалість зламав верстат, чим заподіяв шкоду підприємству на суму 4210 грн. Адміністрація заводу пред’явила до Князева М.Р. позов про стягнення шкоди (4210 грн. – вартість ремонту верстата, 1880 грн. – вартість простою верстата).

У судовому засіданні було встановлено, що Князев М.Р. повинен нести обмежену матеріальну відповідальність, для якої законом визначений позасудовий порядок відшкодування шкоди. У зв’язку з цим провадження у справі було припинено.

Чи правильно вчинив суд?

У якому розмірі повинен нести матеріальну відповідальність Князев М.Р.?

Вирішить справу за сутністю та складіть проект рішення суду.

Задача № 17

Петров В.І. був прийнятий на роботу в будівельний трест у віці 16-ти років. Через 6 місяців йому була надана чергова відпустка в розмірі календарного місяця

Чи правомірні дії власника будівельного тресту?

Через який період після початку роботи й у якому розмірі надається чергова відпустка неповнолітнім працівникам?

Який орган може розглядати заяву Петрова В.І. у випадку оспорювання їм свого права?

Задача № 18

Зварник Олексєєв В.В. систематично порушував трудову дисципліну, грубо ставився до товаришів по роботі. Розглянувши справу Олексєєва В.В., трудовий колектив бригади виніс рішення: «За неодноразове порушення трудової дисципліни, етичних норм поведінки поставити перед директором питання про звільнення Олексєєва В.В. з роботи».

Чи законне рішення трудового колективу бригади?

Чи зобов’язаний директор підприємства виконати рішення бригади?