Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 108

Чернова Н.В. працювала завідувачем складу. Наказом від 6 січня 2010 року вона була звільнена за ст. 38 КЗпП. Вважаючи звільнення неправильним, Чернова звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі, вказавши, що 25 листопада 2009 року нею на ім’я директора була подана заява про звільнення за власним бажанням. Після закінчення двох тижнів Чернова Н.В. продовжувала працювати. Однак 6 січня, під час хвороби Чернової Н.В., було видано наказ про звільнення її за власним бажанням.

Чи правомірний наказ про звільнення Чернової Н.В.?

Чи підлягає вона поновленню на роботі?

Відповідь аргументуйте посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 109

Петренко Д.А. працювала касиром залізничної станції Одеської залізниці. У зв’язку з виробничою необхідністю її перевели на ту ж посаду іншої каси тієї ж залізниці без вказання строку переведення. Петренко Д.А. вирішила оскаржити рішення власника.

Чи правомірно рішення про переведення касира Петренко Д.А.?

Дайте компетентну консультацію касирові Петренко Д.А.?

Вирішите завдання в цілому.

Задача № 110

Державний інспектор, ознайомившись із змістом колективного договору колективного підприємства, виявив норму, згідно з якою кожний працівник, що порушив трудову або виробничу дисципліну, буде притягатися до дисциплінарної та матеріальної відповідальності у вигляді штрафу. Крім того, працівникам, які допустили прогул без поважних причин, буде скорочуватись щорічна відпустка на кількість днів прогулу.

Чи відповідає вказана норма чинному трудовому законодавству?

Дайте розгорнуту мотивовану відповідь.

Задача № 111

У зв’язку із спадом виробництва за наказом керівника підприємства і з його ініціативи водію Ларіонову С.І. з січня по березень 1998 р. була надана відпустка без збереження заробітної плати. У колективному договорі надання такої відпустки не передбачено. Чи зараховується час цієї відпустки без збереження заробітної плати в стаж роботи, що дає право на щорічну основну відпустку?

Підготуйте аргументовану відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 112

Робітник Сухарев М.П. був відкликаний з чергової відпустки у зв’язку з виробничою необхідністю. Однак за відпрацьований після відкликання відпускний час заробітна плата йому не була нарахована. Сухарев М.П. звернувся до КТС.

Яке рішення повинна винести КТС?

Чи можна працівника відкликати з відпустки?

Складіть проект рішення КТС.

Задача № 113

Інженер-технолог Антоненко А.І., що має 15-літній безперервний стаж роботи, була звільнена за скороченням штатів з виплатою вихідної допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати. Антоненко А.І. просила керівника підприємства переглянути своє рішення, мотивуючи це тим, що на підприємстві працюють інженери з невеликим стажем та неефективною результативністю.

Порядок звільнення працівників скороченням скороченню штатів?

Чи правомірні дії керівника підприємства у відношенні інженера-технолога Антоненко А.І.?

Вирішите завдання в цілому.

Задача № 114

На одному з підприємств м. Миколаєва в колективний договір на 2010-2011 рік були включені наступні положення:

  1. У випадках різкого погіршення фінансового становища заводу і скорочення чисельності працюючих надурочні роботи проводяться без згоди з профкомом і без обмеження кількістю годин.

  2. Робоча зміна триває 12 годин із компенсацією переробки премією або додатковою відпусткою.

  3. При негативних наслідках атестації посадовий оклад працівнику може бути понижений до мінімальної заробітної плати.

  4. Член профспілки не може бути представлений до звільнення за скороченням штату і переведений з одного робочого місця на інше або з одного підрозділу до іншого без згоди профкому.

Дайте правовий аналіз наведених положень.

Аргументуйте свою відповідь.