Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 72

Іванов М.В. – науковий співробітник науково-дослідної лабораторії одного з вищих закладів освіти написав анонімку на одного із співробітників, в чому сам зізнався. Збори трудового колективу вузу 21 січня 2010 року, обговоривши поведінку Іванова М.В., постановили: 1) просити керівництво вузу звільнити Іванова М.В. за здійснення аморального проступку, не сумісного з займаною посадою; 2) поставити питання перед відповідними органами про позбавлення його наукового ступеню кандидата наук.

Виконуючи рішення зборів трудового колективу, ректор звільнив Іванова М.В. з роботи з 15 березня 2010 року.

Чи правильно звільнено Іванова М.В.?

Прокоментуйте дану ситуацію з посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 73

Касир Лебедєва А.І. була прийнята на роботу з неповним робочим днем, тривалість якого складала 6 годин з відповідною оплатою. При наданні їй чергової відпустки, власник зменшив кількість днів відпустки, мотивуючи це тим, що в Лебедєвої А.І. неповний робочий день.

У чому особливості регулювання неповного робочого дня?

Чи правомірні дії власника?

Дайте консультацію Лебедєвої А.І., керуючись діючим трудовим законодавством.

Задача № 74

За згодою директора начальник ремонтного цеху заводу «Центроліт» Родіонов А.С. запросив на роботу трьох слюсарів-складальників для виконання тимчасової роботи по установці верстатів. Після закінчення роботи бухгалтерія заводу відмовилася сплатити їх працю, мотивуючи тим, що сам начальник ремонтного цеху Родіонов А.С. не користується правом прийому і звільнення працівників. Слюсарі-складальники пред’явили позов безпосередньо до Родіонова А.С..

Хто є сторонами в даному трудовому правовідношенні?

Чи несе само підприємство відповідальність за дії посадових осіб (Родіонова А.С., бухгалтера)?

Задача № 75

На підставі рішення трудового колективу Львівського виробничого об’єднання «Мікроприлад» адміністрація наказом оголосила 8 січня святковим днем з метою надати можливість працівникам відсвяткувати другий день Різдва Христова. Відробку за цей день перенесено наказом на найближчу суботу.

У зв’язку з реалізацією цього рішення на підприємстві виникли трудові спори. Зокрема, бухгалтер Іванов П.М., вважаючи рішення адміністрації незаконним, вийшов на роботу 8 січня, а в призначену наказом суботу на роботу не з’явився. Адміністрація вирішила звільнити Іванова П.М. за прогул і звернулася з поданням до профкому за згодою на таке звільнення. Крім того, ремонтні працівники, які працювали за графіком в змінному режимі, за роботу 8 січня вимагали нарівні з оплатою надання відгулу, який просили приєднати до відпустки.

Вирішить дану суперечку посилаючись на нормативно-правові акти.

Задача № 76

Колектив дитячого садка «Кораблик» Миколаївського морського торгового порту звернувся з вимогою до керівництва порту про виплату заборгованості по зарплаті за 3 місяці. Для вирішення спору була утворена примирна комісія, до якої увійшли директор дитячого садка та старший бухгалтер бухгалтерії порту, однак протягом тижня рішення комісією прийнято не було, і працівники дитячого садка оголосили батькам дітей про те, що дитячий садок працювати не буде у зв’язку із страйком.

Чи правомірне рішення про проведення страйку?

Дайте мотивовану відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти.