Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 164

Апаратник Калустьянов М.О. після проходження чергового медичного огляду отримав висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що у зв’язку з початковими явищами захворювання йому рекомендується переведення на роботу, не пов’язану з використанням певного хімічного продукту, строком на шість місяців. Цей висновок Калустьянов М.О. передав начальнику зміни.

Через декілька днів Калустьянова М.О. викликали у відділ кадрів заводу і запропонували йому декілька різних робіт. Однак Калустьянов М.О. від них відмовився, оскільки роботи не відповідали його спеціальності та кваліфікації й до того ж оплачувалися значно нижче колишньої. На запитання Калустьянова М.О., чи буде йому збережена колишня заробітна плата, у відділі кадрів відповіли, що середній заробіток зберігається тільки перші два тижні, а далі будуть платити по роботі, що виконується.

Після відмови Калустьянова М.О. від переведення начальник цеху сказав йому, що відповідно до медичного висновку той не може бути допущений до колишньої роботи, і нехай Калустьянов М.О. або погоджується на одне із запропонованих місць, або пише заяву про звільнення за власним бажанням. У свою чергу, заступник начальника цеху запропонував видати наказ про переведення Калустьянова М.О. на іншу роботу без його згоди, оскільки висновок лікарів про надання іншої роботи за станом здоров’я для адміністрації обов’язковий.

Дайте правову оцінку рішень начальника цеху і його заступника.

Аргументуйте свою відповідь посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 165

Електрозварювач Пилипчук І.П., навчаючись у 11 класі вечірньої школи, звернувся до начальника цеху з проханням надати йому один день у тиждень для підготовки до іспитів. Начальник цеху відмовив Пилипчуку І.П. в проханні, посилаючись на те, що в Пилипчука І.П. є два вихідних дні.

Які пільги надані законодавством про працю працівникам, що поєднують роботу з навчанням у вечірній школі?

Чи правомірні дії керівника підприємства?

Вирішите завдання в цілому.

Задача № 166

Столяр Стряпко Т.П. подав заяву про звільнення за власним бажанням і попросив видати йому належним чином оформлену трудову книжку. Адміністрація відмовилася у задоволенні вимоги Стряпка Т.П., посилаючись на те, що влаштовуючись на роботу він пред’явив не трудову книжку, а довідку з останнього місця роботи.

Чи правомірні дії адміністрації?

Протягом якого строку повинна бути оформлена трудова книжка, де вона зберігається і які відомості до неї заносяться?

У яких випадках працівнику при звільненні видається довідка замість трудової книжки?

Задача № 167

У правилах внутрішнього трудового розпорядку ТОВ «Ректа» містяться пункти, що передбачають позбавлення відпустки за прогул без поважної причини, накладення штрафу в розмірі двох мінімальних заробітних плат на особу, яка з’явилися на роботі в нетверезому стані, а також за порушення трудової дисципліни позбавлення премій, передбачених системою оплати праці.

Дайте аргументовану правову оцінку вказаним положенням з посиланнями на нормативно-правові акти.