Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 98

На новоствореному підприємстві робота щодо укладення колективного договору не була проведена своєчасно, у зв’язку з чим колективний договір не було укладено. Завідуючий відділом Ількович В.І. подав заяву про відпустку, при цьому він вимагав, крім основної відпустки 24 календарних дні, надати йому ще додаткову відпустку 7 календарних днів як працівнику з ненормованим робочим часом. Інспектор по кадрах заперечував, він вимагав документів, які б підтверджували, що Ількович В.І. дійсно відноситься до такої категорії працівників і має право на додаткову відпустку вказаної тривалості.

Підготуйте висновок юридичного відділу з даного питання.

Задача № 99

До юрисконсульта фабрики звернулися працівники з питанням про правомірність наказу директора фабрики щодо надання відпустки без збереження заробітної плати строком на два місяці у зв’язку з відсутністю сировини для виконання робіт.

Якою має бути відповідь юрисконсульта?

Чи мають право працівники вимагати оплату за час відпустки без збереження заробітної плати з ініціативи власника або уповноваженого ним органу?

Задача № 100

Бригада робітників-котельників у складі 5 чоловік була запрошена для монтажу 20 металевих резервуарів для зберігання нафтопродуктів. Трудові книжки на робітників бригади заведені не були, зарахування на роботу наказом не було оформлено, оплата провадилася за кожний змонтований резервуар. Через 5 місяців робота була закінчена, і котельники попросили виплатити їм компенсацію за невикористану відпустку і вихідну допомогу.

Дайте компетентну консультацію робітникам.

Чи мають бути задоволені вимоги робітників?

Прокоментуйте ану ситуацію з посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 101

Бухгалтер кондитерської фабрики Почтаренко В.К. була переведена на посаду головного бухгалтера цієї ж фабрики без її згоди. Виражаючи свою незгоду з власником фабрики, Почтаренко В.К. звернулася в комісію з розгляду індивідуальних трудових спорів.

У чому правові особливості переведення працівника на іншу постійну роботу .

Чи правомірні дії власника кондитерської фабрики у відношенні переведення Почтаренко В.К.?

Який орган повинен розглядати дану конкретну ситуацію?

Задача № 102

При обговоренні проекту колективного договору на 2010-2011 роки на одному з державних підприємств між сторонами – власником і профкомом виникла суперечка. Один із розділів колективного договору «Надбавки і доплати» передбачав, що за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника і за суміщення професій і посад на підприємстві встановлюється доплата в розмірі 30 % тарифної ставки (окладу).

Профком заперечував такий розмір, посилаючись на Генеральну угоду, укладену на 2008-2009 роки, де для такого виду доплати передбачено розмір до 100 % посадового окладу чи тарифної ставки.

Власник пояснив, що встановити розмір 30 % прийшла вказівка міністерства. Голова профкому заявив, що Генеральна угода має вищу юридичну силу, оскільки однією із сторін виступає Кабінет Міністрів України.

Сторони звернулися до юрисконсульта підприємства за роз’ясненням.

Підготуйте мотивовану відповідь юрисконсульта.