Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по ТРУД. ПРАВУ дневное прокурор 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Задача № 136

Робітниця джутової фабрики звернулася до директора з проханням прийняти її 14-річного сина на роботу в липні-серпні 2010 року. Своє прохання вона мотивувала тим, що син влітку залишається без нагляду, а на складі готової продукції вільна посада пакувальника і завідуюча складом не заперечує проти прийому її сина на цю посаду.

Директор фабрики відмовив, посилаючись на те, що згідно із законом на роботу можуть бути прийняті особи, що досягли 16-річного віку, окрім того, технологічним процесом передбачено підйом і затягування 10-кілограмових запакованих вантажів металевою стрічкою на пресі, і він побоюється нещасного випадку.

Прокоментуйте дану ситуацію з посиланнями на нормативно-правові акти.

Дайте робітниці компетентну юридичну консультацію.

Задача № 137

Робітниця кондитерської фабрики Рябенко П.А. була переведена за виробничою необхідністю в інший підрозділ фабрики строком на 2,5 місяці з меншим розміром заробітної плати без її згоди.

Який порядок переведення за виробничою необхідністю?

Чи правомірні дії керівника фабрики?

Дайте компетентну консультацію робітниці Рябенко П.А.

Задача № 138

Ковальов П.А., одержуючий пенсію за віком, звернувся до районного центру зайнятості за сприянням у пошуку підходящої роботи.

Чи може він бути зареєстрований як такий, що шукає роботу?

Чи має він право на отримання допомоги по безробіттю?

Аргументуйте свою відповідь з посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 139

За наказом начальника будівельно-монтажного управління інженер Гусєв С.К. протягом місяця займав посаду головного інженера, який знаходився у відпустці. Бухгалтер Савельева С.А. займала посаду головного бухгалтера, відсутнього через хворобу.

Яким чином та у якому порядку буде оплачуватися виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників даним особам?

Аргументуйте відповідь з посиланням на нормативно-правові акти.

Задача № 140

19 березня 2010 року, в п’ятницю, за годину до закінчення роботи головний фахівець проектного інституту звернувся до друкарок машбюро з проханням терміново надрукувати пояснювальну записку до звіту обсягом 14 друкарських сторінок. Друкарки попередили, що надрукувати за одну годину 14 сторінок вони не встигнуть, а затриматися після роботи не можуть, оскільки одна з них повинна забрати дитину з дитячого садка, а інша записана на прийом до лікаря. Крім того, обидві друкарки заявили, що в п’ятницю робочий день коротше на одну годину. Після закінчення робочого дня вони припинили роботу. 17 травня 2010 року був виданий наказ про накладення на друкарок стягнення – «догани» – за невиконання термінового завдання.

Чи обґрунтовані заперечення друкарок за умовами задачі?

Чи правильно на них накладені стягнення?

Відповідь аргументуйте посиланнями на нормативно-правові акти.

Задача № 141

Лідіна А.Е. при співбесіді з директором ательє дістала згоду на прийняття її в ательє як бухгалтера. У бесіді Лідіна А.Е. повідомила, що вона без чоловіка виховує двох малолітніх дітей. Але в день оформлення документів вона одержала відмовлення в прийомі на роботу.

Які правові гарантії при прийомі на роботу?

Який порядок прийому на роботу?

Дайте компетентну консультацію Лідіной А.Е.