Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. с Карасем.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Порядок розрахунку критеріїв.

Соціальні (некомерційні) критерії.

1. Критерій 1.1 "Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу" – відповідає значенню код рядка 1040 форма державної статистичної звітності 1-ПВ (термінова-місячна) "Звіт про працю".

2. Критерій 1.2 "Сума простроченої заборгованості із виплати заробітної плати" – відповідає значенню код рядка 2020 форма державної статистичної звітності 1-ПВ (термінова-місячна) "Звіт про працю".

3. Критерій 1.3 "Сума простроченої заборгованості перед бюджетом" – відповідає значенню код рядка 050 форма державної статистичної звітності 1-Б (термінова-місячна) "Звіт про фінансові результати та дебіторську і кредиторську заборгованість".

4. Критерій 1.4 "Сума простроченої заборгованості зі страхування" – відповідає значенню код рядка 070 форма державної статистичної звітності 1-Б (термінова-місячна) "Звіт про фінансові результати та дебіторську і кредиторську заборгованість".

Комерційні критерії.

1. Критерій 2.1 "Обсяги чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)" – відповідає значенню код рядка 035 фінансової звітності: форми № 2 "Звіт про фінансові результати" та коду рядка 030 фінансової звітності форми № 2-м "Звіт про фінансові результати".

2. Критерій 2.2 "Обсяги чистого прибутку (збитку)" – відповідає значенню код рядка 220/225 фінансової звітності форми № 2 "Звіт про фінансові результати» та коду рядка 190 фінансової звітності форми № 2-м "Звіт про фінансові результати".

3. Критерій 2.3 "Коефіцієнт зносу основних засобів". Коефіцієнт зносу основних засобів характеризує стан та ступінь зносу основних засобів і розраховується як відношення суми зносу основних засобів до їхньої первісної вартості.

При розрахунку використовуються дані фінансової звітності форми № 1 і № 1‑м "Баланс".

Алгоритм розрахунку показника становить:

Нормативне значення критерію – тенденція до зменшення.

4. Критерій 2.4 "Коефіцієнт рентабельності активів".

Коефіцієнт рентабельності активів розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості активів і характеризує ефективність використання активів підприємства.

При розрахунку використовуються дані фінансової звітності форми № 1 і № 1-м "Баланс" та форми № 2 і № 2-м "Звіт про фінансові результати".

Алгоритм розрахунку показника становить:

Для суб'єктів малого підприємництва алгоритм розрахунку показника становить:

Нормативне значення критерію – > 0, тенденція до збільшення.

5. Критерій 2.5 "Коефіцієнт рентабельності діяльності".

Коефіцієнт рентабельності діяльності розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) і характеризує ефективність господарської діяльності підприємства.

При розрахунку використовуються дані фінансової звітності форми № 2 і № 2-м "Звіт про фінансові результати".

Алгоритм розрахунку показника становить:

Для суб'єктів малого підприємництва алгоритм розрахунку показника становить:

Нормативне значення критерію – > 0, тенденція до збільшення.

6. Критерій 2.6 "Дивіденди на державну частку" – відповідає значенню код рядка 340 фінансової звітності форми № 2 "Звіт про фінансові результати".

7. Критерій 2.7 "Коефіцієнт абсолютної ліквідності". Коефіцієнт абсолютної ліквідності обчислюється як відношення грошових засобів та їхніх еквівалентів і поточних фінансових інвестицій до поточних зобов'язань. Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яка частина боргів підприємства може бути сплачена негайно.

При розрахунку використовуються дані фінансової звітності форми № 1 і № 1-м "Баланс".

Алгоритм розрахунку показника становить:

Для суб'єктів малого підприємництва алгоритм розрахунку показника становить:

Нормативне значення критерію – > 0, тенденція до збільшення.

8. Критерій 2.8 "Коефіцієнт швидкої ліквідності".

Коефіцієнт швидкої ліквідності розраховується як відношення найбільш ліквідних оборотних засобів (грошових засобів та їх еквівалентів, поточних фінансових інвестицій та дебіторської заборгованості) до поточних зобов'язань підприємства. Він відображає платіжні можливості підприємства щодо сплати поточних зобов'язань за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами.

При розрахунку використовуються дані фінансової звітності форми № 1 і № 1-м "Баланс".

Алгоритм розрахунку показника становить:

Для суб'єктів малого підприємництва алгоритм розрахунку показника становить:

Нормативне значення критерію – в межах від 0,6 до 0,8,

9. Критерій 2.9 "Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами". Коефіцієнт оборотності власного капіталу розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини власного капіталу підприємства і показує ефективність використання власного капіталу підприємства.

При розрахунку використовуються дані фінансової звітності форми № 1 і № 1‑м "Баланс".

Алгоритм розрахунку показника становить:

Нормативне значення критерію – > 0,1.

10. Критерій 2.10 "Коефіцієнт покриття (відношення поточних активів до поточних зобов'язань)".

Коефіцієнт покриття розраховується як відношення оборотних активів до поточних зобов'язань підприємства та показує достатність ресурсів підприємства, які можуть, 6ути використані для погашення його поточних зобов'язань.

При розрахунку використовуються дані фінансової звітності форми № 1 і № 1-м "Баланс".

Алгоритм розрахунку показника становить:

Нормативне значення критерію – від 1 до 2,5.

Терміни, що вживаються в цьому інструктивному листі, відповідають термінам, визначеним у Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку.

Оцінка ефективності управління корпоративними правами держави здійснюється відповідно до розділу ІІІ наказу ФДМУ від 24.06.04 року №1241. Додатково інформуємо, що перелік містоутворюючих підприємств України за запитом Фонду уточнюється в Держкомстаті України.

Додаток 2

ТИПОВИЙ ДОГОВІР ДОРУЧЕННЯ

на здійснення представником Фонду державного майна України

функцій з управління акціями (частками) господарського

товариства, які перебувають у державній власності

Фонд державного майна України (далі - Фонд), який діє на підставі Тимчасового положення про Фонд державного майна України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 7 липня 1992 року № 2558-XII, і є акціонером (учасником) АТ (ТОВ)" ", в особі з одного боку та (далі - Представник ФДМУ) з іншого боку (далі - сторони) уклали цей Договір відповідно до статей 386-394 Цивільного кодексу Української РСР, Закону України "Про господарські товариства", постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.2000 № 791 "Про управління державними корпоративними правами" та інших актів чинного законодавства України.

1. Предмет Договору

1.1. Фонд, з урахуванням пропозицій, наданих ______________, доручає, а Представник

(орган виконавчої влади)

ФДМУ приймає на себе повноваження для здійснення функцій з управління акціями (частками), які належать державі в АТ (ТОВ)" " (далі -Товариство), у кількості штук, номінальною вартістю

грн. кожна (для АТ), що становить % статутного фонду Товариства.

Місцезнаходження Товариства: .

Код за ЄДРПОУ: .

  1. Під здійсненням функцій з управління акціями (частками) розуміється реалізація Представником ФДМУ прав акціонера (учасника) Товариства відповідно до статуту Товариства, чинного законодавства та цього Договору.

  2. Передача Представнику ФДМУ повноважень з управління акціями (частками) Товариства не спричиняє переходу права власності на них. Держава в особі Фонду залишається власником акцій (часток) Товариства.

2. Права й обов'язки сторін

2.1. Фонд має право:

  1. у разі потреби викликати Представника ФДМУ для вирішення відповідних питань, що пов'язані з виконанням цього Договору;

  2. у разі потреби надавати Представнику ФДМУ окремі доручення та додаткові завдання;

  3. перевіряти виконання Представником ФДМУ функцій з управління акціями (частками), які належать державі в Товаристві.

2.2. Фонд зобов'язаний:

  1. своєчасно розглядати звіти про здійснення Представником ФДМУ функцій з управління акціями (частками) Товариства, які належать державі;

  2. своєчасно інформувати Представника ФДМУ про виникнення обставин, які спричиняють достроковприпинення дії цього Договору;

  3. інформувати Представника ФДМУ про відмову в продовженні та (або) про припинення дії цього Договору.

2.3. Представник ФДМУ має право:

  1. відповідно до повноважень, визначених умовами цього Договору, представляти в установах, організаціях та державних органах інтереси держави в справах управління державними корпоративними правами Товариства;

  2. одержувати у Фонді інформацію про кількість акцій (розмір часток) Товариства, які перебувають у державній власності;

  3. отримувати від Товариства інформацію про його фінансовоекономічний стан для підготовки звітності перед Фондом;

  4. надавати Фонду пропозиції щодо внесення відповідних змін і доповнень до цього Договору та до завдання Представнику ФДМУ (п.З);

  5. на загальних зборах вносити пропозиції та вимагати роз'яснень з окремих питань;

  6. бути обраним до складу спостережної ради (у разі наявності) або ревізійної комісії Товариства;

  7. вносити пропозиції правлінню (дирекції) Товариства щодо скликання позачергових загальних зборів для обговорення питань, які виникли (у разі коли державні корпоративні права становлять більш ніж 10 % статутного фонду Товариства);

  8. вносити пропозиції щодо включення до порядку денного загальних зборів Товариства питань, визначених ст.41 (59) Закону України "Про господарські товариства";

  9. вимагати від правління (дирекції) Товариства надання копій рішень загальних зборів, витягів з них, річних балансів, звітів Товариства про його діяльність;

10) брати участь у підготуванні планів подальшої діяльності Товариства, створенні й використанні фондів Товариства.

2.4. Представник ФДМУ зобов'язаний:

  1. здійснювати свою діяльність відповідно до цього Договору, Закону України "Про господарські товариства", статуту Товариства та інших нормативних актів України;

  2. особисто виконувати функції, визначені в цьому Договорі;

  3. брати участь у загальних зборах акціонерів (учасників);

  4. голосувати на загальних зборах у межах наданих повноважень;

  5. не розголошувати і не використовувати комерційну таємницю і конфіденційну інформацію Товариства;

  6. уживати необхідних заходів для забезпечення охорони державної таємниці;

  7. оперативно інформувати Фонд щодо окремих аспектів діяльності Товариства, які можуть завдати шкоди державним інтересам;

  1. на підставі аналізу фінансового стану Товариства розробляти та подавати до Фонду пропозиції щодо подальшої господарської діяльності Товариства;

  2. наступного робочого дня після отримання запрошення на загальні збори акціонерів (учасників) Товариства письмово інформувати Фонд про скликання загальних зборів Товариства та їх порядок денний;

  1. звертатися до Фонду перед кожними загальними зборами Товариства для одержання письмових (окремих) доручень для голосування з питань порядку денного загальних зборів, які потребують погодження Фонду, передбачених п.5.1 цього Договору;

  2. у 10-денний термін після закінчення загальних зборів передати Фонду копії протоколу загальних зборів та інших документів, які були прийняті на зборах;

  1. у повному обсязі виконувати завдання Представнику ФДМУ (п.З);

  1. звітувати перед Фондом про виконання умов Договору та завдання у терміни, передбачені п.2.4.11, п.4.2 та п.7.3 цього Договору.

  2. невідкладно повідомити Фонд про обставини, що не дають змоги (тривалий час або тимчасово) виконувати належним чином умови цього Договору;

  1. у тижневий термін повідомити Фонд про зміну свого основного місця роботи.

3. Завдання Представнику ФДМУ

3.1. Завдання Представнику ФДМУ розроблене Фондом з урахуванням пропозицій, наданих, є невід'ємною частиною цього Договору (додається).

(орган виконавчої влади)

3.2. За результатами контролю і в разі змін в економічній політиці держави та в умовах господарювання має право вносити до завдання зміни та доповнення.

4. Контроль за діяльністю Представника ФДМУ

  1. Контроль здійснюється Фондом шляхом періодичного розгляду звітів Представника ФДМУ на їх відповідності завданню та Договору.

  2. Представник ФДМУ звітує перед Фондом після завершення фінансового року та щокварталу протягом місяця, наступного за звітним періодом, а також щоразу у випадках, зазначених у п.7.3 цього Договору, відповідно до встановленої форми.

5. Особливі умови Договору

5.1. На загальних зборах акціонерів (учасників) Товариства Представник ФДМУ має право голосувати з перелічених нижче питань лише за наявності окремого доручення Фонду:

  1. збільшення статутного фонду Товариства;

  2. унесення змін та доповнень до установчих документів Товариства;

  3. реорганізації та ліквідація Товариства;

  4. укладення Товариством установчих договорів про створення інших господарських товариств, а також підприємств з іноземними інвестиціями;

  5. реорганізації та ліквідації господарських товариств, створених за участю Товариства;

  6. створення, реорганізація та ліквідація дочірніх підприємств, філій та представництв;

  7. обрання та відкликання членів виконавчого органу та спостережної ради Товариства (у разі наявності);

  8. погодження умов договору застави майна Товариства;

  9. визначення розміру і порядку розподілу прибутку Товариства та нарахування дивідендів;

10) затвердження планів господарської діяльності Товариства на наступний рік.

5.2. Представник ФДМУ не має права підписувати будь-які зміни до установчих документів Товариства без окремого доручення (довіреності) Фонду та приймати рішення щодо розпорядження акціями (частками) Товариства, які належать державі.

6. Відповідальність сторін

  1. Представник ФДМУ несе відповідальність за невиконання або неналежне виконання цього Договору в межах, передбачених чинним законодавством України.

  2. Розгляд спорів між сторонами та порядок відшкодування збитків визначаються відповідно до чинного законодавства України.

7. Термін дії та припинення Договору

7.1. Термін дії Договору становить _____ роки з моменту його підписання сторонами та реєстрації Фондом.

7.2. Договір може бути припинений:

  1. за взаємною згодою сторін;

  2. у судовому порядку;

  3. після закінчення терміну дії Договору;

  4. у випадках, передбачених розділом 8 цього Договору.

7.3. У 45-денний термін до закінчення дії Договору Представник ФДМУ зобов'язаний звітувати перед Фондом про виконання умов Договору та завдання, відповідно до встановленої форми.

7.4. Термін дії Договору може бути продовжений за взаємною згодою сторін на термін до трьох років.

8. Умови та наслідки дострокового припинення Договору

8.1. Фонд має право скасувати цей Договір, а Представник ФДМУ - відмовитися від його виконання у будь-який час, повідомивши іншу сторону Договору про це письмово за місяць до дати припинення Договору. 8.2. Договір може бути достроково припинений у разі:

1) неможливості виконання стороною своїх обов'язків з поважних причин, що перешкоджають виконанню обов'язків, передбачених цим Договором;

  1. невиконанням сторонами умов цього Договору;

  2. за рішенням Фонду у зв'язку з прийняттям нормативно-правових актів, які змінюють умови цього Договору та його виконання. 8.3. Договір достроково припиняється у разі:

  1. смерті Представника ФДМУ або визнання його недієздатним, обмежено дієздатним або безвісно відсутнім;

  2. ліквідації, реорганізації Товариства або приватизації пакета його акцій (частки), що належить державі.

9. Інші умови Договору

  1. Представник ФДМУ не має права передоручати виконання своїх зобов'язань за цим Договором третій особі.

  2. Фонд не здійснює відшкодування витрат Представника ФДМУ, пов'язаних з виконанням умов цього Договору.

10. Прикінцеві положення

10.1 Цей Договір складено в двох примірниках, які зберігаються кожною із сторін і мають однакову юридичну силу.

10.2. Умови цього Договору можуть бути змінені тільки за згодою сторін (у письмовій формі).

11. Місцезнаходження та реквізити сторін

Фонд державного майна України: Представник ФДМУ:

01133, Україна, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9

(підпис та печатка) (підпис та печатка)

Додаток 3

до договору доручення N від "_" 200_р.