Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. с Карасем.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Розділ VII. Організаційно-правові засади функціонування фондових бірж

7.1. Структура фондової біржі

Угоди купівлі-продажу ЦП можуть укладатися в різних місцях, значна їхня частка укладається у стінах фондових бірж (ФБ) – спеціалізованих учасників РЦП у одному приміщенні для проведення торгів, створюють умови для концентрації попиту й пропозиції та підвищення ліквідності ринку в цілому. Правові основи діяльності фондової біржі становить Закон України від 18.06.91 р. "Про ціні папери і фондовий ринок", інші акти законодавства України, статут та правила ФБ.

Фондова біржа - організація, яка створюється без цілі отримання прибутку та займається виключно організацією і укладанням угод купівлі та продажу ЦП та їх похідних. Вона не може здійснювати операції з ЦП від свого імені та за дорученням клієнтів, а також виконувати функції депозитарію засновниками. Частка статутного фонду, що належать одному акціонеру не може перевищувати 5 відсотків. ФБ можуть бути не менше 20 торгівців ЦП. Статут та правила ФБ затверджується її вищим органом – зборами акціонерів.

Законодавство Україні передбачає також особливі умови припинення діяльності ФБ. Її діяльність припиняється в тому разі, коли кількість членів біржі буде меншою 10-ти. Якщо у ФБ залишилося 10 членів, її діяльність припиняється, коли нових членів не буде прийнято протягом шести місяців. Інституційна структура ФБ відображена на рис. 9.

Рис. 9. Інституційна структура ФБ

У «Концепції функціонування розвитку ринку капіталів в Україні» сказано, що «…централізований фінансово-фондовий ринок України повинен складатися з трьох провідних елементів:

- єдиної національної ФБ;

- єдиного клірингового банку;

- єдиного центрального депозитарію

Кліринг у загальному розумінні – це система безготівкових розрахунків за товари, ЦП, послуги, що ґрунтується на врахуванні банками взаємних вимог і зобов’язань. Кліринговий банк обслуговує грошові розрахунки між учасниками біржових угод за системою «оплата проти поставки». Оплата за ЦП здійснюється одночасно з передачею паперів, а переказ платежу має відбутися щонайпізніше наприкінці дня, укладання угоди.

Будь-яка угода обов’язково здійснюється за посередництвом Клірингового банку та Депозитарію.

Крім розглянутих інститутів функціонування центрального ринку ЦП неможливе без брокерських контор (брокерів), дилерів які ведуть рахунки клієнтів у цінних паперах і грошових коштах, здійснюють біржові угоди з купівлі-продажу та інші біржові операції з ЦП. Брокерська контора в Україні створюється у формі товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ).

Брокерська контора ФБ є господарське товариство, яке має дозвіл на здійснення діяльності з ЦП, є членом або підрозділом члена ФБ, власником брокерського місця та зареєстровано на ФБ.

Брокерська контора має право:

  • укладати біржові угоди з купівлі-продажу ЦП від свого імені і за свій рахунок, а також від імені та за рахунок осіб, які не мають права на укладання угод на біржі;

  • користуватися всіма видами послуг, що надаються біржею;

  • письмового зобов’язання про дотримання чинних нормативних документів біржі.

Цінні папери, що котируються на УФБ, поділяються на три групи (див. рис. 10)

Рис. 10 Групи цінних паперів, що котируються на УФБ

Така система котирування дає змогу гарантувати повну безпеку інвесторам, належну прозорість ринку цінних паперів, дозволяє ефективно аналізувати попит і пропонування, чітко здійснювати кліринговий процес.

До котирування на УФБ і обміну (зберігання ) в Центральному депозитарії приймаються фізичні цінні папери іменні та на пред’явника.

Котирування цінних паперів на УФБ відбувається методом фіксингу: їх курс встановлюється порівнянням попиту і пропонування на даний момент і залишається незмінним протягом періоду між торгами.