Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. с Карасем.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

1 Етап. Розуміння необхідності змін.

Реструктуризаційні процеси, як правило, оцінюються і запроваджуються власником і вищим керівництвом, які по певних симптомах відчувають існуючі або можливі проблеми, розуміють необхідність їх вирішити і прагнуть це зробити за допомогою реструктуризації.

2 Етап. Формування команди.

Важливою запорукою успіху реструктуризації з призначення керівника цього процесу, надання йому найвищих повноважень (в разі, якщо це не є безпосередньо керівник підприємства) і формування групи спеціалістів з числа провідних осіб основних служб та підрозділів. До команди можуть і повинні входити зовнішні консультанти, які привносять свій досвід у проведенні реструктуризації, дистанцьований тверезий погляд на стан та події, і допомагають колективу оволодіти підходами до вирішення власних проблем, як зараз, так і у майбутньому. На цьому етапі також бажано провести навчання персоналу, аби рівень його компетентності дозволяв приймати ефективні, адекватні ситуації рішення.

3 Етап. Діагностика стану підприємства, виявлення існуючих проблем.

Аналіз поточної ситуації має бути різнобічним, комплексним, сконцентрованим як на внутрішніх, так і на зовнішніх аспектах. Він повинен висвітлювати такі питання, як ринок, ресурси, продукція, виробничий процес, організація та управління, фінанси та т.п. Його напрямки та глибина обумовлюються наявними часом та ресурсами для проведення, а також складністю та очевидністю проблем, з якими стикається підприємство. Результатом такого аналізу повинні стати висновки про дійсні поточні та/або майбутні проблеми компанії та її реальні можливості.

4 Етап. Визначення цілей.

Після проведення діагностики, яка дозволяє зрозуміти, де знаходиться підприємство, йому необхідно визначити свої цілі. При цьому в залежності від виду реструктуризації ці цілі можуть біти або стратегічні (довгострокові, перспективні) в разі проведення стратегічної реструктуризації, або поточні (короткострокові) при впровадженні оперативних змін. На цьому етапі також розробляються альтернативні сценарії досягнення встановлених цілей (з урахуванням результатів діагностики і існуючого "розриву" між наміченими цілями і поточним станом) та визначається найбільш прийнятний з огляду на наявні ресурси та їх співвідношення з майбутнім результатом.

5 Етап. Розробка програми реструктуризації.

Програма реструктуризації – це трансформація обраного з декількох альтернатив варіанту досягнення встановлених цілей в комплексний план конкретних дій і визначенням строків, ресурсів, відповідальних за їх реалізацію. Інколи цей етап розділяють на дві складові – розробку програми та плану реструктуризації. При цьому в якості програми виступає лише перелік запропонованих заходів в рамках відповідних підрозділів або служб з вказанням кінцевого результату, а план являє собою конкретизацію програми в розрізі деталізованих дій, строків, відповідальних та виконавців, потрібних ресурсів та джерел фінансування.

6 Етап. Впровадження програми.

Цей етап складається як з безпосередніх дій по організації впровадження і контролю запланованих заходів, так і постійного інформування усього колективу про поточні результати, аби створити у робітників відчуття залучення до загальної справи, причетності до доленосних подій і водночас заручитися їх розумінням і підтримкою.