Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. с Карасем.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Загальні положення

Навчальний посібник розроблено відповідно до робочих навчальних програм дисциплін "Ринок цінних паперів" та "Корпоративне управління" для спеціальностей 7.050107 "Економіка підприємства", 7.050106 "Облік і аудит", 7.050104 "Фінанси" та 8.050201 "Менеджмент організацій".

Мета посібника: вивчення основ становлення і розвитку ринку цінних паперів, організації дійсного корпоративного управління в промисловості в умовах ринкової економіки, формування у студентів практичних навичок у використанні методології оцінки ефективності стану корпоративного управління у конкретній корпорації, яка забезпечує об’єктивність оцінки якості управління та розробку шкали оцінки ризиків корпорації по рівню корпоративного управління в них, вивчення основ механізму обігу цінних паперів.

Посібник передбачає виконання студентами практичних завдань, побудованих на принципах корпоративного управління та обігу цінних паперів в корпоративному секторі країни.

Фондовий ринок є важливою частиною соціально-орієнтованої ринкової економіки, що сприяє оздоровленню і укріпленню фінансової системи країни, створенню необхідних резервів капіталу, залученню вітчизняного та іноземного капіталу, вільному та ефективному переливу фінансових коштів з малорентабельних галузей та регіонів у високорентабельні.

В Україні як в організованій, так і в неорганізованій формах ринок цінних паперів вже отримав певний розвиток. Сформована структура цього сектора економіки, яка включає три основні елементи. По-перше, це структура цінних паперів, які є предметом торгівлі на фондовому ринку, по-друге, структура учасників ринку і їх корпоративні відносини, і по-третє, структура процесу (технології) фондової діяльності.

Створені під час приватизації відкриті акціонерні товариства (ВАТ) зіткнулися з низкою питань, яки є новими для української реальності і на які далеко не завжди можна знайти прості та однозначні відповіді. Як свідчить практика, сьогодні багато управлінців перенесли методи і прийоми управління державними підприємствами на акціонерні товариства, що призводить до негативних результатів у діяльності приватизованих підприємств. Проблеми, пов’язані, передусім, з особливостями такої організаційно-правової форми, як акціонерне товариство. Ось неповний їхній перелік: підготовка та проведення загальних зборів акціонерів, захист прав акціонерів, компетенція, порядок формування, розподіл повноважень органів управління ВАТ та їхня відповідальність, операції з акціями та іншими цінними паперами, фінансовий аналіз та фінансовий менеджмент, реорганізація та дочірні підприємства, ліквідація ВАТ, вирішення проблеми конфлікту інтересів.

Практичні заходи щодо оперативного вирішення цих питань і є суттю корпоративного управління.

Мета випуску навчального посібника – вивчення основ становлення і розвитку ринку цінних паперів в умовах ринкової економіки, розвинення теоретичних та практичних положень організації ефективного управління частками державного майна в промисловості, оцінки ефективності корпоративного управління в АТ.

Роз’ясненню механізму функціонування існуючого ринку цінних паперів в системі корпоративного управління і спрямован цей посібник.

ВСТУП

Після одержання Україною незалежності держава здійснює перехід від соціалістичних принципів господарювання до вільної ринкової економіки з різноманітними формами власності. Важливою особливістю цієї події став той факт що, на відміну від розвинутих країн заходу, де ринкові відносини створювались майже століттями, в Україні цей дуже складний процес пройшов дуже швидко. Звичайно, цей прискорий, неадекватний та негармонійний процес не міг не викликати помилок в процесі будування та подальшому функціонуванні нових структур, впровадженні принципів ринкової економіки.

Фондовий ринок є важливою частиною соціально орієнтованої ринкової економіки. Він винен сприяти оздоровленню і укріпленню фінансової системи країни, створенню необхідних резервів капіталу, залученню вітчизняного та іноземного капіталу, вільному та ефективному переливу фінансових коштів з малорентабельних галузей та регіонів в високорентабельні.

В Україні як в організованій, так і в неорганізованій формах ринок цінних паперів вже отримав певний розвиток. Сформована структура цього сектора економіки, яка передбачає три основні елементи.

По-перше, це структура цінних паперів, які є предметом торгівлі на фондовому ринку, по друге, структура учасників ринку і, по-третє, структура процесу фондової діяльності.

Процеси реформування власності в Україні привели до виникнення близько 36 тис. АТ, акціонерами яких стали більш ніж 17 млн. громадян. Із створених АТ близько 12 тис. – відкриті, які мають змогу залучати інвестиційні ресурси через механізм відкритої підписки на акції.

Протягом останніх десяти років у світі спостерігається суттєва зміна ролі приватного сектору в економічному розвитку. Чим більше країн використовували ринкові підходи до економічної політики, тим більше ставало розуміння важливості приватних корпорацій для покращення добробуту громадян.

Згідно з програмою приватизації частина підприємств була повністю передана у власність приватних суб’єктів, інша частина отримала форму державно-приватного підприємства (ДПП), у яких держава має пакет акцій, тобто виступає одним із засновників. Питання організації ефективного управління частками як державного так і приватного майна є досить новим для вітчизняної економіки.

Досвід передових країн світу демонструє переваги корпоративної форми власності та корпоративного управління, розвиток яких забезпечує економічне зростання та впровадження нових високих технологій. У широкому розумінні корпоративне управління розглядають як систему правил поведінки, за допомогою яких спрямовується та контролюється акціонерне товариство (АТ). Механізмом корпоративного управління передбачає функціонування призначених органів управління, збалансовує інтереси власників і менеджерів, а також спрямований на максимізацію прибутку (АТ) у рамках чинного законодавства.

У навчальному посібнику викладені основи становлення і розвитку ринку цінних паперів в умовах ринкової економіки, механізм обігу цінних паперів на фондовому ринку України. Метою навчального посібника є розвинення нормативних, теоретичних та практичних положень організації ефективного управління частками майна в промисловості, забезпечення певної якісної реалізації та високого рівня захисту як державних так і приватних інтересів в суб’єктах корпоративної власності.

Розділ І. Основи організації фондового ринку України. Ринок цінних паперів, особливості становлення та розвитку