Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10 клас История Украины - 2011-12.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
751.62 Кб
Скачать

Створення українських політичних партій

Загострення соціальних суперечностей на початку ХХ ст. викликало активізацію суспільно-політичного руху в Україні. Його проявами стало:

  • Посилення земсько-ліберальної опозиції царизму: представники інтелігенції, ліберальної буржуазії та поміщиків висували вимоги щодо надання політичних свобод, скликання Установчих зборів, прийняття Конституції.

  • Широкого розмаху набуває діяльність загальноросійських партій: більшовиків, меншовиків та есерів.

  • Посилення національного руху:

    • створено єврейську політичну організацію — «Загальний єврейський політичний союз» (Бунд — союз);

    • переростання українського культурно-просвітницького руху в політичний.

«Самостійна Україна» М.Міхновського

Орієнтиром для багатьох молодих борців за волю України стала брошура М.Міхновського «Самостійна Україна», що вийшла друком у 1900 р. Вона вперше в Наддніпрянській Україні проголосила завданням боротьби за власну незалежну державу. З появою брошури пов’язують зародження українського національного руху в Наддніпрянщині.

Створення і початок діяльності українських політичних партій Наддніпрянщині

Важливим чинником, що помітно посилив можливості національно-визвольного руху, стало формування українських політичних партій на Наддніпрянщині. З появою першої з них — РУП — завершився перехід українських патріотів до широкої агітаційно-пропагандистської роботи серед усіх верств населення.

Назва

Рік і місце створення

Політична характеристика

Лідери

Революційна

українська

партія

(РУП)

1900,

Харків

Ані чіткої програми, ані статуту не виробили. Спочатку керувалися «Самостійною Україною», як своєю програмою, проте невдовзі перейшли на позиції федералізму. Майбутня Україна, самостійна чи автономна, бачилася такою, що буде ґрунтуватися на засадах соціалізму. Відстоювали інтереси селянства, яке вважали основою української нації. Саме тому члени РУП, а це переважно молодь, пішли в село і понесли із собою брошури, газети й відозви.

Д.Антонович

Українська соціал-демократична робітнича партія

(УСДРП)

1905

Заявила про намір захищати інтереси українських робітників. Соціальна програма майже повністю співпадала з програмою РСДРП, однак, українські соціал-демократи говорили ще й про інтереси свого народу.

М.Порш,

С.Петлюра,

В.Вінниченко

Українська народна партія (УНП)

1902

Націоналістична партія, яка відстоювала гасло політичної самостійності, проголосивши: «Україна — для українців».

М.Міхновський

Українська соціал-демократична спілка («Спілка»)

1904

Вийшовши зі складу РУП, увійшла до меншовицької фракції РСДРП на правах автономної секції (початок 1905 р.)

М.Меленевський,

О.Скоропис-Йолтуховський

Українська демократична партія (УДП)

1904

Відстоювали політичну автономію України. Підтримуючи ідею загальнонародної власності, вважали, що вилучення у приватних осіб власності повинно супроводжуватися компенсацією. Віддавали перевагу забезпеченню змін через проведення державних реформ, а не шляхом революції.

О.Лотоцький,

Є.Чикаленко

Українська радикальна партія (УРП)

1904

Б.Грінченко,

С.Єфремов

Майже всі партії майбутнє України бачили в її розвитку шляхом побудови суспільного ладу на засадах заперечення приватної власності на засоби виробництва, вважаючи, що процвітання можливо забезпечити втіленням ідей соціалізму.

Та головним було те, що партії ставили за мету боротися за державність свого народу. При цьому сформувалися автономістська й самостійницька течії.

Самостійницька та автономістська течії в українському русі

Майже всі політичні українські політичні партії виступали за автономію України у складі майбутньої Федеративної Росії (автономісти). Виняток становила УНП, яка взяла на озброєння гасло політичної самостійності (самостійники). Таке становище пояснюється тим, що російські соціалісти захопили багатьох українських діячів ідеями про рівність і братерство всіх робітників і селян.

Розкол українського громадсько-політичного табору на кілька партійних груп послабив національно-патріотичні сили, що боролися проти асиміляторської політики царизму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]