Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава IX

регулюють застосування індивідуальної матеріальної відповідальності).

У випадках, коли в несхоронності матеріальних цінностей, крім членів колективу (бригади), з яким укладено договір, винні службові особи, суд вирішує питання про доцільність притягнення їх до участі у справі як співвідповідачів і визначає частину шкоди, яка відповідає ступеню вини кожного з них, і розмір шкоди, що підлягає відшкодуванню з урахуванням виду і меж матеріальної відповідальності, яка на нього покладається. Решта шкоди розподіляється між членами колективу (бригади) згідно з Типовим договором про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність. Заподіяна колективом шкода підприємству, установі, організації, яка підлягає відшкодуванню, розподіляється між членами цього колективу пропорційно середньомісячному заробітку і фактично відпрацьованому часу за період від останньої інвентаризації до дня виявлення шкоди.

8. Основною складовою договору про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність є права і обов'язки сторін цього договору. Зокрема, члени бригади, колективу працівників мають право: брати участь у прийманні цінностей і здійснювати взаємний контроль за зберіганням, обробкою, продажем (відпуском) або застосуванням у процесі виробництва цінностей; брати участь в інвентаризації цінностей, переданих колективу (бригаді); ознайомлюватися зі звітами про рух і залишки цінностей, переданих колективу (бригаді); у разі необхідності вимагати від власника проведення інвентаризації переданих колективу (бригаді) цінностей; порушувати перед власником обгрунтоване клопотання про виведення членів зі складу колективу (бригади), у тому числі керівника колективу (бригади), які не можуть забезпечити зберігання цінностей. До обов'язків колективу (бригади) належать: бережливо ставитися до цінностей і вживати заходів щодо запобігання шкоди; в установленому порядку вести облік, складати і своєчасно подавати звіти про рух та залишки цінностей; своєчасно повідомляти власника про всі обставини, які загрожують зберіганню цінностей.

Власник зобов'язаний: створювати колективу (бригаді) умови, необхідні для нормальної роботи і забезпечення повного збереження дорученого їм майна; своєчасно вживати заходів щодо

Гарантії при покладенні на працівників відповідальності за шкоду

489

виявлення та усунення причин, які перешкоджають забезпеченню колективом (бригадою) зберігання цінностей; виявляти конкретних осіб, винних у заподіянні шкоди, і притягати їх до відповідальності; ознайомлювати колектив (бригаду) з чинним законодавством про матеріальну відповідальність працівників за шкоду, заподіяну йому, а також із чинними інструкціями і правилами прийому, зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезення чи застосування у процесі виробництва цінностей та їх обліку; забезпечувати колективу (бригаді) умови, необхідні для своєчасної звітності про рух і залишки переданих йому цінностей; розглядати за погодженням з профспілковим комітетом чи іншим органом, який представляє колектив, пропозиції колективу (бригади) про доцільність проведення інвентаризації чи про виведення працівника зі складу бригади; розглядати повідомлення членів колективу (бригади) про обставини, що загрожують зберіганню цінностей і вживати заходів щодо усунення цих обставин; погоджувати з колективом (бригадою) питання, хто саме виконуватиме функції керівника.

9. Типовий договір передбачає порядок ведення обліку та звітності про рух цінностей, порядок проведення інвентаризацій. У визначені законодавством терміни проводяться планові інвентаризації; позапланові — при зміні керівника колективу (бригадира), або коли склад колективу (бригади) змінюється більше ніж на 50 %, або на вимогу кількох членів колективу (бригади).

Стаття 13У. Визначення розміру шкоди

Розмір заподіяної підприємству, установі, організації шкоди визначається за фактичними втратами, на підставі даних бухгалтерського обліку, виходячи з балансової вартості (собівартості) матеріальних цінностей за вирахуванням зносу згідно з установленими нормами.

У разі розкрадання, недостачі, умисного знищення або умисного зіпсуття матеріальних цінностей розмір шкоди визначається за цінами, що діють у даній місцевості на день відшкодування шкоди.

На підприємствах громадського харчування (на виробництві та в буфетах) і в комісійній торгівлі розмір шкоди, заподіяної розкраданням або недостачею продукції і товарів, визначається

490

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]