Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programma_praktyka1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Національний університет «Острозька академія»

гуманітарний факультет

кафедра культурології та філософії

Робоча програма музейної

(ознайомчої) практики

для студентів І курсу спеціальності «культурологія»

затверджено на засіданні кафедри

культурології та філософії

Протокол №____від __________2011 р.

Зав. кафедри культурології та філософії

доц. Зайцев М.О.

Підготувала:

ст. викл., к.і.н. Конопка Н.О.

Острог, 2011

І. ВСТУП

Предмет: Навчальна практика – музейна.

Напрям підготовки: Культурологія

Спеціальність: Культурологія

Освітньо-кваліфікаційний рівень: Бакалавр

Семестр: ІІI

Форма контролю: модульний

Форма навчання: Денна

Практика студентів є складовою частиною процесу підготовки фахівців у вищих навчальних закладах. Навчальна практика студентів-культурологів І курсу (стаціонар) організована згідно з положенням про навчальну практику студентів у вищих навчальних закладах України і входить до навчальних планів студентів гуманітарного факультету. Термін проходження практики – червень –липень, тривалість – 10 днів.

Музейна практика для студентів-культурологів відіграє ключову роль в їх підготовці як майбутніх працівників у сфері культури. Під час практики студенти вчаться самостійно застосовувати теоретичні знання, через особистий досвід, оволодівати вміннями й формувати навички музейної роботи.

Базами практики виступають музейні установи Острога, Луцька, Вишнівця, Старокостянтинова, Самчиків.

Бази практики можуть змінюватися в залежності від ситуативних організаційних потреб.

Перед початком практики проводиться інструктивна нарада, на якій студенти знайомляться з керівником практики, програмою та особливостями її проходження. Студентам рекомендується відповідна література, вивчення якої сприятиме поглибленню теоретичних знань.

Іі. Мета і завдання практики

Безпосередньою метою практики є ознайомлення студентів з основами музеєзнавства (музейної справи), вивчення структури й форм роботи відділів музею на практичному рівні, закріплення та поглиблення цих знань при роботі з музейними фондами на базі практики.

Важливе місце в музейній практиці займає вивчення основ науково-дослідницької роботи музеїв, її планування і організації, дослідження в галузі охорони і зберігання музейних фондів, науковим дослідженням працівників музею. Крім того, студенти знайомляться з основними формами і видами освітньо-виховної роботи музеїв, їх екскурсійної діяльністю.

Перед студентами ставляться наступні завдання:

– навчитися застосовувати в практичній площині отримані теоретичні знань з курсів “Музеєзнавство”;

– ознайомитися з організацією музеїв в Україні, напрямками та формами їх роботи щодо комплектування, обробки, систематизації, обліку музейних експонатів;

– вивчити основи реставраційної роботи, зберігання та використання музейних експонатів;

– отримати практичні навички щодо введення експозиційної роботи

– залучення до активної популяризації музейних фондів серед населення в соціально-правових, господарських, культурно-просвітницьких та інших цілях;

– отримати практичний досвід індивідуальної та групової роботи, самоорганізації, систематичного набуття й поповнення знань, вмінь і навичок роботи за обраним фахом.

Ііі. Зміст практики

Досягнення поставленої мети і завдань практики передбачає оволодіння студентами відповідними методиками, практичне ознайомлення з формами їх застосування, становлячи зміст діяльності студента-практиканта як дослідника, та музейного працівника. В процесі практики студенти можуть бути задіяні в практичній роботі музейної установи, зокрема брати активну участь у роботі над побудовою експозиції, описі та обліку музейних експонатів тощо.

Основною формою реалізації програми практики є практичне заняття під керівництвом досвідченого музейного працівника, в ході якого студент-практикант під контролем керівника повинен здійснити конкретний вид роботи.

3.1. Індивідуальні завдання

Індивідуальні завдання під час практики покликані виробити у студентів навички й уміння для самостійного розв’язання виробничих, наукових та організаційних цілей.

Виконання одного або декількох індивідуальних завдань дозволить активізувати діяльність студентів, розширити їх світогляд, підвищити ініціативність і цілеспрямованість під час проходження практики.

Індивідуальні завдання повинні враховувати специфіку конкретної бази практики музейних фондів в їх складі, з якими студенти безпосередньо працюють підчас проходження практики. Більш конкретно характер і змістове наповнення індивідуальних завдань для кожного зі студентів керівник практики від факультету визначає перед початком практики, у погодженні з керівником від бази практики.

Для студентів можуть бути запропоновані наступні типові індивідуальні завдання:

1. Підготувати загальну довідку про музей, в якій слід подати відомості про його профіль, коротку історію музею, структуру музейних експозицій, штатний розклад і персонал музейних працівників.

2. Підготувати довідку про роботу музею з комплектування фондів, його склад, зберігання та систематичний облік.

3. Підготувати довідку про просвітницьку та популяризаторську діяльність музею, тематику, кількість і якість екскурсій, лекцій, вистав, формах реклами.

4. Підготувати довідку про конкретну експозицію музею, її тематику, кількість і характер експонатів, їх походження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]