Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава VIII

яких при проведенні відрахувань із заробітної плати не застосовуються гарантійні обмеження цієї статті.

6.  У відповідності із частиною 3 статті 128 цього Кодексу зазначені вище гарантійні обмеження відрахувань із заробітної плати не поширюються на випадки стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. Згідно зі ст. 82 Кодексу про шлюб та сім'ю України аліменти на неповнолітніх дітей з їх батьків стягуються у розмірі чверті заробітної плати на одну дитину, її третини — на двох дітей, половини заробітку — на трьох і більше дітей. Крім того, встановлено, що розмір цих часток і мінімальний розмір аліментів може бути зменшено судом, якщо у того з батьків, який зобов'язаний платити аліменти, є інші неповнолітні діти, які при стягненні аліментів у вищезазначеному порядку виявилися б менш забезпеченими матеріально, ніж діти, які одержують аліменти, або з інших поважних причин.

Якщо з працівника стягуються аліменти за кількома рішеннями суду або постановами судді на дітей різних матерів, що перевищують зазначений вище розмір аліментів, він може пред'явити позов про відповідне зниження їх розміру до кожної особи, на користь якої винесено рішення суду або постанову судді про стягнення аліментів (ч. 1 ст. 83 КпШС).

Крім того, ч. 4 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження» розмір відрахувань із заробітної плати при відбуванні виправних робіт при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей обмежується 70 відсотками заробітної плати працівника.

7.  Статтею 35 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 р. контроль за додержанням законодавства про оплату праці покладено на Міністерство праці та соціальної політики України та його органи, фінансові органи, органи державної податкової інспекції, професійні спілки та інші органи, що представляють інтереси найманих працівників.

Стаття 129. Заборона відрахувань з вихідної допомоги, компенсаційних та інших виплат Не допускаються відрахування з вихідної допомоги, компенсаційних та інших виплат, на які згідно з законодавством не звертається стягнення.

1. Одним із засобів захисту трудових прав та законних інтересів працівників є встановлення заборони на проведення відраху-

I арангії і компенсації

453

вань із виплат, які за своїм призначенням є гарантійними та компенсаційними. При цьому за контекстом ст. 129 цього Кодексу обмеження встановлюється стосовно відрахувань, що здійснюються у вигляді стягнень відповідно до правил цивільно-процесуального характеру і звертаються на осіб на підставі виконавчих документів, визначених у ст. З Закону України «Про виконавче провадження» від 21 квітня 1999 р.

2. Перелік виплат, на які законодавством забороняється звернення стягнень, визначено ст. 73 цього Закону, за положеннями якої до таких коштів включаються:

—  вихідна допомога при звільненні працівника;

—  компенсація працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років (в останньому випадку на цю суму може бути звернене стягнення аліментів);

— допомога на лікування;

— допомога по вагітності та пологах;

—  компенсаційні виплати при відрядженнях і переведенні на роботу в іншу місцевість;

—  польове забезпечення, надбавки до заробітної плати та інших сум, які виплачуються замість добових і квартирних;

—  матеріальна допомога особам, які втратили право на допомогу по безробіттю;

— одноразова допомога при народженні дитини;

— державна допомога на поховання;

— допомога по догляду за дитиною; допомога особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною-інвалідом, по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з доглядом за хворою дитиною; інших допомог на дітей, передбачених законодавством;

—  щомісячна грошова допомога у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства громадян, які проживають на територіях радіоактивного забруднення;

—  вартість виданого безкоштовно обмундирування і натурального постачання (або їх грошової компенсації);

— дотації на обіди, вартість путівок до санаторіїв і будинків відпочинку за рахунок фонду споживання.

454

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]