Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XVI

манію щодо умов та оплати праці працівників, соціально-економічного розвитку підприємства, установи, організації та виконання колективних договорів. У разі затримки виплати заробітної плати — надавати на вимогу виборних органів профспілки інформацію про наявність коштів на рахунках підприємства, установи, організації.

(Стаття 251 в редакції Закону № 2343-111 від 05.04.2001)

1.  Коментована стаття визначає гарантії прав виборних органів профспілки.

2.  Профспілки, їх об'єднання мають право отримувати безоплатно інформацію від роботодавців або їх об'єднань з питань, що стосуються трудових і соціально-економічних прав та законних інтересів своїх членів, а також інформацію про результати господарської діяльності підприємств, установ, організацій. Зазначена інформація має бути надана не пізніше п'ятиденного терміну (частина перша ст. 28 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

3.  Роботодавці, їх об'єднання зобов'язані в тижневий термін надавати на запити профспілок, їх об'єднань інформацію, яка є в їх розпорядженні, з питань умов праці та оплати праці працівників, а також соціально-економічного розвитку підприємства, установи, організації та виконання колективних договорів і угод. У разі затримки виплати заробітної плати власник або уповноважений ним орган зобов'язаний на вимогу виборних профспілкових органів дати дозвіл на отримання в банківських установах інформації про наявність коштів на рахунках підприємства, установи, організації, або отримати таку інформацію в банківських установах і надати її профспілковому органу. У разі відмови власника або уповноваженого ним органу надати таку інформацію або дозвіл на отримання інформації його дії або бездіяльность можуть бути оскаржені до місцевого суду (ст. 45 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в редакції Закону від 13 грудня 2001 p.).

4. Доречно згадати про зміни і доповнення до статей 225 і 233 КЗпП, внесені Законом України від 11 липня 2001 p., відповідно до якого у спорах про виплату належної працівникові заробітної плати він може звертатися до комісії з трудових спорів чи з позовом про стягнення належної йому заробітної плати до суду без обмеження будь-яким строком.

Професійні спілки. Участь працівників в управлінні

745

Стаття 252. Гарантії для працівників підприємств, установ, організацій, обраних до профспілкових органів

Працівникам підприємств, установ, організацій, обраним до складу виборних профспілкових органів, гарантуються можливості для здійснення їх повноважень.

Зміна умов трудового договору, оплати праці, притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників, які є членами виборних профспілкових органів, допускається лише за попередньою згодою органу, членами якого вони є. Звільнення членів виборних профспілкових органів підприємств, установ, організацій, крім додержання загального порядку, допускається за попередньою згодою органу, членами якого вони є, а також вищого за підлеглістю органу профспілки чи об'єднання, до складу якого входить профспілкова організація даного підприємства, установи, організації.

Зміна умов трудового договору, оплати праці, притягнення до дисциплінарної відповідальності та звільнення керівників профспілкових органів підприємства, установи, організації (у тому числі їх структурних підрозділів), профорганізатора (там, де не обирається виборний орган профспілки), крім додержання загального порядку, допускається за наявності згоди вищого за підлеглістю органу профспілки, до складу якої входить профспілкова організація цього підприємства, установи, організації.

Звільнення за ініціативою власника або уповноваженого ним органу працівників, які обиралися до складу профспілкових органів, не допускається протягом двох років після закінчення строку виборних повноважень, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації чи вчинення працівником дій, за які законодавством передбачена можливість звільнення працівника з роботи або зі служби.

Працівникам, звільненим у зв'язку з обранням їх до складу виборних профспілкових органів, після закінчення строку їх повноважень надається попередня робота (посада) або, за згодою працівника, інша рівноцінна робота (посада).

Членам виборних профспілкових органів, не звільненим від своїх виробничих чи службових обов'язків, надається на умовах, передбачених колективним договором, вільний від роботи час із збереженням середньої плати для участі в консультаціях і

746

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]