Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XVI

врядування, а також роботодавцями, їх об'єднаннями, іншими об'єднаннями громадян своїх пропозицій (частини друга — п'ята ст. 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

Другу групу становлять права профспілок по вирішенню питань на паритетних засадах з відповідним органом державного (господарського) управління. Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами у колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами. У разі, якщо колективний договір на підприємстві не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний погодити ці питання з профспілковим органом (частина шоста ст. 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

До третьої групи належать права правоохоронного характеру. Ці права охоплюють громадський контроль за дотриманням законодавства про працю та про охорону праці. При використанні цієї групи прав профспілки наділені щодо роботодавця владними повноваженнями: у разі загрози життю або здоров'ю працівників профспілки мають право вимагати від роботодавця негайного припинення робіт на робочих місцях, виробничих дільницях, у цехах та інших структурних підрозділах або на підприємстві в цілому на час, необхідний для усунення загрози життю або здоров'ю працівників (частина сьома ст. 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

4. Профспілки виступають представниками переважно колективних інтересів працівників. Ці інтереси можуть бути як специфічними для окремих підприємств, установ і організацій, так і загальними для певної галузі, області, держави.

Специфічні колективні інтереси працівників окремих підприємств і організацій найбільш повно проявляються в колективних договорах, що укладаються профспілковими органами від імені колективу працівників з власником або уповноваженим ним органом. Представництво профспілками загальних інтересів працівників галузі, області, держави в цілому має на меті забезпечи-

Професійні спілки. Участь працівників в управлінні

719

ти єдність правового регулювання праці працівників на основі загальних принципів трудового права з урахуванням об'єктивно існуючих відмінностей у характері і видах праці (тяжкість, шкідливість, особливі умови тощо).

5.  У питаннях колективних інтересів працівників профспілки, їх об'єднання здійснюють представництво та захист інтересів працівників незалежно від їх членства у профспілках (частина перша ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» та частина друга ст. 19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

6.  У питаннях індивідуальних прав та інтересів своїх членів профспілки здійснюють представництво та захист у порядку, передбаченому законодавством та їх статутами.

Профспілки, їх об'єднання мають право представляти інтереси своїх членів при реалізації ними конституційного права на звернення за захистом своїх прав до судових органів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також міжнародних судових установ (частини третя і четверта ст. 19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

Профспілки мають право представляти інтереси працівників у органах по розгляду індивідуальних трудових спорів (ст. 224 КЗпП та частина перша ст. 26 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»). Вони також мають право самостійно пред'являти позови на захист прав та інтересів працівників до суду (статті 112, 121, 122 ЦП К України).

7.  Представництво інтересів членів профспілки у взаємовідносинах з роботодавцями, органами державної влади та органами місцевого самоврядування здійснюється на основі системи колективних договорів та угод.

Профспілки, їх об'єднання здійснюють контроль за виконанням колективних договорів, угод. У разі порушення роботодавцями, їх об'єднаннями, органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування умов колективного договору, угоди профспілки, їх об'єднання мають право направляти їм подання про усунення цих порушень, яке розглядається у тижневий строк. При відмові усунути ці порушення або недосягненні згоди у зазначений строк профспілки мають право оскаржити неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб до місцевого суду (час-

720

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]