Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XIII

Стаття 199. Розірвання трудового договору з неповнолітнім на вимогу його батьків або інших осіб Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

(Стаття 199 із змінами, внесеними згідно із Законом № 6/95-ВР від 19.01.95)

1.  Коментована стаття передбачає право вимагати припинення трудового договору з неповнолітнім батьків, усиновителів, піклувальників, опікунів, а також державних органів і посадових осіб, на яких покладено обов'язок нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю.

До таких органів можна віднести органи прокуратури, комітети неповнолітніх при виконкомах міських рад, місцеві державні адміністрації, комітет по нагляду за охороною праці, служби у справах неповнолітніх, державні інспекції праці тощо.

2.  Особи і державні органи і посадові особи, які мають право вимагати припинення трудового договору з неповнолітнім, зобов'язані подати докази про неможливість продовження трудового договору неповнолітнього у зв'язку з загрозою здоров'ю неповнолітнього або порушенням законних інтересів неповнолітнього на даному підприємстві, в установі, організації.

Стаття 200. Участь молодіжних організацій у розгляді питань праці і побуту молоді Профспілковий комітет підприємства, установи, організації і власник або уповноважений ним орган розглядають питання про заохочення молодих працівників, розподіл для них житла і місць у гуртожитках, охорону праці, їх звільнення, використання коштів на розвиток культурно-масової і спортивної роботи за участю представника молодіжної організації на умовах, визначених колективним договором.

(Стаття 200 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР №4617-10 від 24.01.83; Законом № 871-12 від 20.03.91. в редакції Закону № 263/9S-BP від 05.07.95)

Праця молоді

635

Молодіжні організації через своїх представників беруть участь у вирішенні питань про заохочення молодих працівників; розподіл для них житла і місць у гуртожитках, охорону праці і звільнення, використання коштів на розвиток культурно-масової роботи.

Умови участі молодіжних організацій при вирішенні зазначених питань повинні бути конкретно визначені в колективному договорі.

Правом участі у вирішенні зазначених питань користуються молодіжні організації, що належним чином легалізовані згідно з Законом України «Про об'єднання громадян». Відповідно повноваження представника такої організації доцільно оформляти рішенням її статутних органів.

Глава XIV

ПІЛЬГИ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ,

ЯКІ ПОЄДНУЮТЬ РОБОТУ З НАВЧАННЯМ

(Назва глави XIVіз змінами, внесеними згідно із Законом № 871-12 від 20.03.91)

Стаття 201. Організація виробничого навчання

Для професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників, особливо молоді, власник або уповноважений ним орган організує індивідуальне, бригадне, курсове та інше виробниче навчання за рахунок підприємства, організації, установи.

(Стаття 201 із змінами, внесеними згідно із Законом № 871-12 від 20.03.91)

1.  Стаття 43 Конституції України передбачає обов'язок держави створювати умови для повного здійснення права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовувати програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Організація виробничого навчання згідно до коментованої статті здійснюється шляхом підготовки робітників, які не мають кваліфікації; перепідготовки (перекваліфікації) робітників; підвищення виробничої кваліфікації.

2.  Усі прийняті на роботу громадяни як робітники, що не мають спеціальності, зобов'язані пройти професійно-технічну підготовку в обсязі вимог кваліфікаційної характеристики початкового рівня кваліфікації спеціальності, відповідно до програми професійного навчання.

3.  Підготовка нових робітників на підприємствах і в організаціях здійснюється шляхом індивідуального чи бригадного навчання безпосередньо на виробництві; на курсах, що створюються з цією метою; у навчально-курсових комбінатах і навчальних пунктах.

4.  При індивідуальному навчанні кожний з учнів прикріплюється до кваліфікованого робітника-інструктора, висококваліфікованого робітника або іншого спеціаліста.

Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням

637

5.  При бригадній (груповій) формі навчання учнів об'єднують у навчальні бригади. Невеликі за складом бригади учнів можуть включатись у комплексні робочі бригади.

6.  При формі підготовки нових робітників на курсах, що застосовується для навчання складним професіям, коли є потреба в теоретичній підготовці за розширеною програмою і створенні окремої навчальної бази, навчання здійснюється в навчальних бригадах (групах) безпосередньо на підприємствах і в організаціях або на навчально-виробничій базі, що створюється для проведення курсів.

7.  Перепідготовка робітників на підприємствах і в організаціях проводиться у тих самих формах, що й підготовка нових робітників, — шляхом індивідуального або бригадного навчання або навчання на курсах підготовки нових робітників.

8.  Підвищення кваліфікації робітників на підприємствах чи в організаціях здійснюється на виробничо-технічних курсах, що створюються з метою набуття робітниками виробничих навичок та технічних знань, необхідних для фактичного виконання робіт; на курсах навчання робітників іншим та суміщуваним професіям; на курсах цільового призначення, що організуються з метою вивчення робітниками нового обладнання; у школах передових методів праці; у школах майстрів.

Стаття 202. Створення необхідних умов для поєднання роботи з навчанням Працівникам, які проходять виробниче навчання або навчаються в закладах освіти без відриву від виробництва, власник або уповноважений ним орган повинен створювати необхідні умови для поєднання роботи з навчанням.

(Стаття 202 із змінами, внесеними згідно із Законом № 117-XIV від 18.09.98)

1.  Коментована стаття зобов'язує власника або уповноважений ним орган створювати необхідні умови працівникам, які поєднують роботу з навчанням, а саме: працівникам, які підвищують виробничу кваліфікацію або навчаються в навчальних закладах і поєднують роботу з навчанням, з тим щоб ці працівники мали реальну можливість здійснити своє право на навчання.

2.  На підприємствах, в організаціях і установах різних форм власності обов'язком власника або уповноваженого ним органу є

638

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]