Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XI

Міністрів України № 449 від 5 серпня 1992 р. з наступними змінами і доповненнями.

4.  Підставою для видачі дозволу підприємствам інших форм власності є документи:

—  про державну реєстрацію підприємства;

—  про дозвол (ліцензію) на види діяльності, зазначені в установчих документах, якщо його одержання передбачено законодавством;

—  про контрольне обстеження підприємства органами державного нагляду за охороною праці;

—  про відповідність професійної кваліфікації посадових осіб профілю виробництва та наявності у них знань з питань охорони праці;

—  про дозвіл відповідних органів на утилізацію (поховання) відходів виробництва;

— про проведення окремих контрольних вимірювань і обстежень об'єктів, устаткування, систем захисту та управління, а також виробничого і навколишнього природного середовища, якщо такі здійснювалися на вимогу органів державного нагляду за охороною праці.

5. Незалежно від форми власності підприємства і поданих документів дозвіл видається лише за наявності позитивних висновків органів державного пожежного нагляду, санітарно-епідеміологічної служби, а в разі потреби — органів нагляду з ядерної та радіаційної безпеки про готовність підприємства до роботи.

Рішення про видачу дозволу на початок роботи підприємства приймається органами Держнаглядохоронпраці протягом 10 днів з часу одержання заяви.

Стаття 156. Заборона передачі у виробництво зразків нових машин та інших засобів виробництва, впровадження нових технологій, що не відповідають вимогам щодо охорони праці Виготовлення і передача у виробництво зразків нових машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, а також впровадження нових технологій без дозволу органів державного нагляду за охороною праці забороняється.

(Стаття 156 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3694-12 від 15.12.93)

Охорона праці

541

1.   Проектна документація на виготовлення машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва проводиться згідно з Положенням про порядок проведення державної експертизи (перевірки) проектної документації на будівництво та реконструкцію виробничих об'єктів і виготовлення засобів виробництва на відповідність їх нормативним актам про охорону праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 431 від 23 червня 1994 р.

Машини, механізми, устаткування, транспортні засоби і технологічні процеси, які впроваджуються у виробництво і в стандартах на які є вимоги щодо забезпечення безпеки праці, життя і здоров'я людей, повинні мати сертифікати, які засвідчують безпеку їх використання. Право проведення робіт з сертифікації надається органам з сертифікації, випробувальним лабораторіям (центрам) та експертам-аудиторам, що акредитовані в системі УкрСЕПРО.

Придбані за кордоном засоби виробництва повинні також відповідати вимогам нормативних актів України про охорону праці, і їх експлуатація допускається лише за умови дотримання встановлених вимог.

2.  Коментована стаття встановлює заборону виготовлення і передачі у виробництво зразків нових машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, а також впровадження нових технологій без дозволу органів державного нагляду за охороною праці.

Порядок одержання цих дозволів регулюється Положенням про порядок видачі дозволів Комітетом по нагляду за охороною праці України, затвердженим наказом Комітету по нагляду за охороною праці України № 103 від 4 червня 1999 р.

3.  Дозволи видаються Державним департаментом нагляду за охороною праці та його територіальними управліннями. До компетенції Держнаглядохорон праці належать видача дозволів на застосування виробництв, обладнання, устаткування, механізмів та інших об'єктів згідно з переліком, наведеним у додатку 1 до Положення про порядок видачі дозволів Комітетом по нагляду за охороною праці України, затвердженого наказом Держнагля-дохоронпраці № 103 від 4 червня 1999 р., та видача дозволів на засоби виробництва, придбані за кордоном. Територіальні управ-

542

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]