Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава VII

ною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

(Стаття 108 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3694-12 від 15.12.93, № 357/96-ВР від 10.09.96)

1.  Розмір оплати праці в нічний час (доплата) передбачається в колективному договорі. Він може бути обумовлений сторонами і при укладенні трудового договору (контракту). В обох випадках розмір оплати праці у нічний час не може бути нижчим від 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (незалежно від того, скільки годин робочого часу припадає на нічний час).

Коментована стаття не заперечує можливості встановлювати в генеральній, галузевій (регіональній) угодах та колективному договорі і більш високого розміру оплати праці у нічний час: Генеральною угодою на 1999—2000 роки максимальний розмір доплат за роботи у нічний час визначено в розмірі до 40 відсотків тарифної ставки (окладу).

2.  Стаття 54 КЗпП передбачає скорочення робочого часу на одну годину при роботі у нічний час. У зв'язку з цим поряд з доплатою за роботу в нічний час застосовується доплата за скорочення часу роботи у нічний час на одну годину. Призначення такої доплати — не підняти, а тільки зрівняти «нічну» зарплату з «денною» — інакше менша кількість нічного часу призведе до зменшення заробітку. Дана доплата визначається в розмірі не нижче погодинної тарифної ставки (окладу) в кожній нічній зміні.

Стаття 109. Оплата праці за незакінченим відрядним нарядом У разі, коли працівник залишає відрядний наряд незакінченим з незалежних від нього причин, виконана частина роботи оплачується за оцінкою, визначеною за погодженням сторін відповідно до існуючих норм і розцінок.

1. Працівнику надається право вимагати оплати його роботи у випадках, коли він залишає відрядний наряд незакінченим з незалежних від нього причин (не забезпечені безпечні умови праці, несправне обладнання, відсутні у необхідній кількості сировина, матеріали, інструменти тощо), в розмірі, який визначається шляхом множення кількості фактично виробленої продукції (вико-

Оплата праці

373

наних операцій) на відрядну розцінку відповідного розряду виконуваної роботи.

2. Умови про оплату праці при невиконанні норм виробітку (часу), коли працівник залишає відрядний наряд незакінченим з незалежних від нього причин, у більшому розмірі можуть бути передбачені в колективному договорі та трудовому договорі (контракті), і з того часу стають обов'язковими для роботодавця.

Стаття ПО. Повідомлення працівника про розміри оплати праці При кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

а) загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

б)  розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;

в)  сума заробітної плати, що належить до виплати.

(Стаття 110 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3694-12 від 15.12.93, № 263/95-ВР від 05.07.95, в редакції Закону № 357/96-ВР від 10.09.96)

1. При кожній виплаті заробітної плати власник зобов'язаний повідомити працівника про розрахунки по заробітній платі. Відомості по заробітній платі з її розшифровкою за видами виплат і відрахувань необхідні працівнику для контролю правильності їх проведення, а також для виконання вимог податкового законодавства, згідно з якими громадяни зобов'язані проводити облік своїх доходів для подальшого їх відображення у податкових деклараціях.

Зважаючи на те що у коментованій статті конкретна форма повідомлення працівника про розміри оплати праці не обумовлена, то найбільш зручною формою такого повідомлення може бути розрахунковий листок. У розрахунковому листку вказуються: табельний номер або код працівника; види виплат; кількість відпрацьованого часу (виробленої продукції); сума, нарахована за роботу; суми і підстави відрахувань із заробітної плати; сума, що належить до виплати працівнику.

2.  Заробітна плата виплачується в грошових знаках, що мають законний обіг на території України. Забороняється виплата зарплати в формі боргових розписок і зобов'язань.

374

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]