Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XVI

лені для інших працівників за місцем роботи відповідно до законодавства. За рахунок коштів підприємства цим працівникам можуть бути надані додаткові пільги, якщо це передбачено колективним договором.

3. Дотримання вимог частини другої ст. 252 КЗпП є обов'язковим і у тих випадках, коли відповідно до ст. 43і КЗпП звільнення працівників з ініціативи власника або уповноваженого ним органу провадиться без згоди профспілкового комітету.

4.  Правило про зміну умов трудового договору працівників, яких обрано до виборних профспілкових органів підприємства, установи, організації, застосовується практично лише до тимчасових переведень на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, бо саме такі переведення можливі без отримання згоди працівника. Що ж до переведення на іншу постійну роботу, чи тимчасового переведення на іншу роботу з інших причин, чи зміни істотних умов праці (частини перша і третя ст. 32 КЗпП, частини перша і третя ст. 33 та ст. 34 КЗпП), це правило втрачає практичного значення, оскільки такі переведення у будь-яких випадках допускаються тільки за згодою відповідного працівника.

5. При притягненні працівника, обраного до виборного профспілкового органу, до дисциплінарної відповідальності, погодженню з відповідними профспілковими органами підлягають питання як про допустимість накладення на нього дисциплінарного стягнення, так і про вибір конкретного заходу дисциплінарного впливу.

6. Оскільки позбавлення премій, передбачених системою оплати праці, не вважається дисциплінарним стягненням, працівники, обрані до виборних профспілкових органів підприємства, установи, організації (структурного підрозділу), які допустили виробниче упущення або прогул, позбавляються премії в загальному порядку без отримання на це згоди відповідних профспілкових органів.

7.  При звільненні з роботи з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не увільнених від виробничої роботи керів-

Професійні спілки. Участь працівників в управлінні

749

ників і членів виборних профспілкових органів вимагається поряд з дотриманням загального порядку звільнення отримання згоди вищого за підлеглістю профспілкового органу.

Дотримання загального порядку зобов'язує власника проводити звільнення керівників і членів органів тільки з підстав, передбачених законом, і з попередньої згоди профспілкового комітету підприємства, установи, організації.

8.  Під іншою рівноцінною роботою, яка надається після закінчення повноважень працівникам, що були обрані до складу виборних профспілкових органів із звільненням від роботи на підприємстві, в установі, організації, слід розуміти роботу за тією самою спеціальністю, кваліфікацією, посадою при збереженні розміру і системи оплати праці, пільг і переваг та інших істотних умов трудового договору.

9.  Не допускається звільнення працівників, які обиралися до складу профспілкових органів, з ініціативи власника або уповноваженого ним органу протягом року після закінчення терміну виборних повноважень. Ця гарантія не поширюється на випадки повної ліквідації підприємства, установи, організації (п. 1 ст. 40 КЗпП), виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я, який перешкоджає продовженню даної роботи (п. 2 ст. 40 КЗпП), чи вчинення працівником дій, за які законодавством передбачена можливість звільнення працівника з роботи або зі служби (п.п. З, 4, 7, 8 ст. 40 КЗпП, п.п. 2, 6, 7 ст. 30 Закону України від 16 грудня 1993 р. «Про державну службу»). Така гарантія не надається працівникам у разі дострокового припинення повноважень у цих странах у зв'язку з неналежним виконанням своїх обов'язків або за власним бажанням, за винятком випадків, коли це обумовлено станом здоров'я.

10.  Колективним договором повинен визначатися час, протягом якого члени виборних профспілкових органів увільняються від виконання трудових обов'язків із збереженням заробітної плати для виконання своїх громадських обов'язків в інтересах трудового колективу. На час профспілкового навчання цим особам надається додаткова відпустка тривалістю до 6 календарних днів із збереженням середньої заробітної плати за рахунок власника або уповноваженого ним органу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]