Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Program_Azia_II.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Національний університет «Острозька Академія» Кафедра історії ім. М.П. Ковальського

ПРОГРАМА

навчальної дисципліни

(для студентів-істориків денної форми навчання)

«ІСТОРІЯ КРАЇН АЗІЇ І АФРИКИ ІІ»

Затверджено

на засіданні кафедри історії мі. М.П. Ковальського

Національного університету

«Острозька академія»

(Протокол №___ від________________ 2010 р.)

Зав.кафедри __________________ проф. Трофимович В.В.

Підготувала:

канд. іст. наук,

ст. викл. Конопка Н.О.

Острог 2010 пояснювальна записка

Навчальна дисципліна «Історія країн Азії й Африки ІІ» в середні віки охоплює період V-XVII ст. і є важливою складовою частиною всесвітньої історії. Навчальний курс історії східного середньовіччя логічно продовжує курс історії цивілізацій Стародавнього Сходу. Країни середньовічного Сходу внесли величезний внесок у розвиток загальнолюдської цивілізації, вплинули на історичний розвиток держав Європи. На Сході в середні віки виникли і досягли свого розквіту своєрідні цивілізації, що характеризуються високим рівнем розвитку продуктивних сил, державних інститутів, матеріальної і духовної культури.

При вивченні курсу необхідно приймати в увагу специфіку історичного процесу в основних середньовічних афро-азіатських цивілізаціях (китайсько-конфуціанської, буддистсько-індуїстської, арабо-ісламської, «Великого Степу», «Чорної Африки»). Освоєння навчального матеріалу неможливе без обліку сучасних досягнень історичних наук, сходознавства, філософії і соціології. Основний обсяг навчального матеріалу займають питання політичної, соціально-економічної історії і духовного розвитку східних народів. Особливу увага варто приділити вивченню нерозривного зв’язку історичного процесу з природнокліматичними особливостями, враховувати складні і суперечливі етнічні процеси в конкретних регіонах, надзвичайно важливу роль особистості в історії східних країн, засвоїти основні положення релігійно-етичних систем Сходу. Цивілізації середньовічного Сходу неповторні і мають свої специфічні особливості історичного розвитку. Однак у навчальному курсі спеціальна увага приділяється вивченню загальних закономірностей, характерних для країн середньовічного Сходу як соціокультурного поняття. Мається на увазі абсолютний примат общинних, колективних, державних інтересів над індивідуальними («поголовне рабство»); тотальне одержавлення економічного життя; деспотичний характер влади, головним джерелом існування якої був рента-податок.

В основу курсу покладений географічний і хронологічний принципи викладу навчального матеріалу. Ліміт навчального часу не дозволяє розкрити особливості історичного розвитку середньовічних країн Південно-Східної Азії і Шрі-Ланки. Однак оволодіння студентами історією провідних цивілізацій афро-азіатського середньовіччя дозволить майбутнім фахівцям у разі потреби самостійно освоїти історію Цейлону, Індонезії, В’єтнаму. Вивчення історії Золотої Орди, Кримського, Астраханського, Сибірського ханств передбачається в курсах історії України і Росії.

Мета курсу: Курс «Історія країн Азії та Африки ІІ» призначений для поглибленого вивчення загальноісторичних процесів, основних компонентів та етапів формування країн Азії та Африки в період середньовіччя. Курс є частиною комплексу дисциплін, покликаних дати студентам знання історії більшої частки людства, цілісне уявлення про історію країн Сходу впродовж значного періоду (V-XVII ст.).

Завдання курсу: показати формування і етапи розвитку держав на територіях даних країн на тлі політичної історії регіону; показати особливості формування соціально-економічних стосунків, державності і соціальної структури держав Середньовічного Сходу, виявити властиву їм специфіку; показати місце і роль держав Сходу в світовій історії та історії світової цивілізації зокрема; знання загального і особливого в політичному, економічному і соціальному розвитку держав Сходу; володіння термінологією; знання основних подій політичної історії; знання політичної географії регіону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]