Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XV

Заміна членів комісії до закінчення строку повноважень провадиться і в разі їх вибуття у зв'язку із звільненням з роботи, неможливістю брати участь у засіданнях комісії внаслідок хвороби, тривалого відрядження, висунення на іншу громадську роботу тощо.

9.  Організаційно-технічне забезпечення комісії з трудових спорів (ведення діловодства, зберігання справ, підготовка і видача витягу з протоколів засідань комісії тощо) здійснюється підприємством, установою, організацією.

Власник або уповноважений ним орган своїм наказом призначає працівника, на якого покладається робота по технічному обслуговуванню комісії з трудових спорів.

10.  Відповідно до частини сьомої коментованої статті комісія з трудових спорів підприємства, установи, організації має печатку встановленого зразка. Замовити за рахунок підприємства таку печатку має власник або уповноважений ним орган, виконуючи обов'язок здійснювати організаційно-технічне забезпечення комісії з трудових спорів.

Стаття 224. Компетенція комісії з трудових спорів

Комісія з трудових спорів є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, що виникають на підприємствах, в установах, організаціях, за винятком спорів, зазначених у статтях 222, 232 цього Кодексу.

Трудовий спір підлягає розглядові в комісії з трудових спорів, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом.

(Стаття 224 із змінами, внесеними ігідно is Законом № 2134-12 від 18.02.92)

1. Коментованою стаггею передбачено, що комісія з трудових спорів є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, що виникають на підприємствах, в установах, організаціях, за винятком спорів, що підлягають безпосередньому розглядові у районних (міських) судах (ст. 232 КЗпП), та трудових спорів деяких категорій працівників, зазначених у ст. 222 цього Кодексу.

Проте відповідно до п.8 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 1 листопада 1996 р. «Про застосування Консти-

Індивідуальні трудові спори

669

туції України при здійсненні правосуддя» судам підвідомчі всі спори про захист прав і свобод громадян. Суд не вправі відмовити особі в прийнятті позовної заяви чи скарги лише з тієї підстави, що її вимоги можуть бути розглянуті в досудовому порядку, передбаченому законом.

Отже, керуючись статтями 55 і 124 Конституції України, працівник має право вибору: звертатися із заявою про розгляд трудового спору в комісію з трудових спорів чи безпосередньо до суду.

2. Комісії з трудових спорів розглядають спори з таких питань:

— застосування встановлених норм виробітку і відрядних розцінок, а також умов праці, що забезпечують виконання норм виробітку;

—  переведення на іншу роботу і оплата праці при переведенні;

—  оплата праці при невиконанні норм виробітку, простоях і браку;

—  оплата надурочних робіт і робіт у нічний час;

—  компенсація за роботу у вихідні, святкові і неробочі дні;

—  оплата праці при виконанні робіт різної кваліфікації, при багатоверстатному обслуговуванні, при суміщенні професій (спеціальностей);

—  виплата компенсацій при відрядженнях, переведенні чи направленні на роботу в іншу місцевість;

—  виплата вихідної допомоги;

—  повернення грошових сум, утриманих із заробітної плати на відшкодування шкоди, заподіяної підприємству, установі, організації;

—  про право на отримання і розмір належної працівнику премії, передбаченої системою оплати праці;

—  надання щорічної відпустки встановленої тривалості і виплата грошової компенсації за частину щорічної відпустки чи за невикористану відпустку при звільненні;

—  виплата винагороди за вислугу років;

—  накладення дисциплінарних стягнень;

—  видача та використання спецодягу, спецвзуття, засобів індивідуального захисту;

670

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]